Πριν ένα χρόνο, είχαμε την πρώτη μας επαφή με το Oculus Rift, ένα πρωτότυπο μοντέλο το οποίο έφερε τα πάνω κάτω στην κατηγορία συστημάτων εικονικής πραγματικότητας χωρίς να έχει καν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η όλη συζήτηση γύρω από το όνομα του και φυσικά η πολύ επιτυχημένη εκστρατεία χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter δεν άφησε ασυγκίνητο το Facebook το οποίο προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Oculus VR με το ποσό των 2 δισ δολαρίων. Με την κυκλοφορία του στο εμπόριο να υπολογίζεται «κάπου μέσα στο 2015» και με τιμή από $200-$400, η Oculus κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό μια δεύτερη έκδοση σε περιορισμένα κομμάτια η οποία απευθύνεται σε προγραμματιστές που θέλουν να υποστηρίξει η εφαρμογή ή το παιχνίδι τους τη συσκευή.

DSC01098.JPG

 


Ένα χρόνο μετά, στη φετινή IFA, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να δοκιμάσουμε το δεύτερο development kit της Oculus, κάτι που όπως περιμέναμε μας εξέπληξε για μια ακόμη φορά. Η πρώτη βελτίωση έναντι της προηγούμενης έκδοσης είναι αναμφισβήτητα η οθόνη η οποία στηρίζεται στην τεχνολογία OLED και δεν είναι LCD. Ακόμα με την δυνατότητα εντοπισμού θέσης λόγω της εξωτερικής κάμερας, το φαινόμενο του motion blur ελαχιστοποιείται σημαντικά ενώ η ανάλυση αν και έχει γίνει πολύ καλύτερη (960x1080 σε κάθε μάτι), εξακολουθεί να παρουσιάζει φαινόμενα πιξελιάσματος.

 

Στο demo το οποίο δοκιμάσαμε, το σενάριο μας ήθελε να βρισκόμαστε μέσα σε ένα τρενάκι όπως αυτά του λούνα παρκ, και το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι. Είτε το σπίτι ήταν μεγάλο είτε εμείς είχαμε πολύ μικρό μέγεθος όμως κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορούσαμε να κοιτάξουμε κατά 360 μοίρες οπουδήποτε θέλαμε ενώ δεν έλειψαν τα φαινόμενα ζαλάδας σε μεγάλα άλματα, σχεδόν όπως θα νοιώθαμε αν ήμασταν σε κανονικό τρενάκι.

DSC01103.JPG

 


Η Oculus έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη και σίγουρα η αναμονή για την εμπορική διάθεση της συσκευής δεν κάνει καλύτερα τα πράγματα. Μέχρι τότε βέβαια μπορούμε να αρκεστούμε σε λύσεις τύπου Gear VR όπου η Oculus έχει βάλει το χεράκι της

 

Η αποστολή του insomnia.gr στo MWC 2017 είναι χορηγία της MediaMarkt