Στελέχη της Google, του Amazon αλλά και των Starbucks πρόκειται να συναντηθούν με νομοθέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο για ερωτήσεις όσον αφορά την πληρωμή φόρων, καθώς οι εταιρείες τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Το κυρίως θέμα της συζήτησης είναι οι ανακολουθίες που έχουν σημειωθεί μεταξύ του εισοδήματός τους με το φόρο που έχουν καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2011.

Η Google αν και δήλωσε $4 δις δολάρια έσοδα για το 2011, πλήρωσε $2.1 εκατομμύρια σε φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω μιας συμφωνίας της για πληρωμή φόρου μόλις 3.2% επί των κερδών, με τη "διοχέτευση" των πωλήσεών της μέσω της Ιρλανδικής της μονάδας. Το Amazon ακολουθώντας παρόμοια τακτική, δρομολογώντας τις πωλήσεις του μέσω του Λουξεμβούργου πλήρωσε $1.6 εκατομμύρια φορολογία για πωλήσεις μεταξύ $5.3 και $7.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η Google κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά τη φορολογία που πληρώνει το 2010, με τους ελέγχους όμως να εντατικοποιούνται περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Η Amazon έχει αντιμετωπίσει επίσης παρόμοιες κατηγορίες λόγω μεταβίβασης της κυριότητας των Βρετανικών δραστηριοτήτων της σε μια εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο το 2006, ενώ στις ΗΠΑ αναγκάστηκε να καταβάλλει φόρο επί των πωλήσεων σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτειών.

 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για παραβίαση της νομοθεσίας από τις εταιρείες αυτές με το Κοινοβούλιο να προτείνει ορισμένες τροποποιήσεις στη νομοθεσία όσον αφορά την πληρωμή των φόρων, ιδιαίτερα σε μια εποχή παγκόσμιας δημοσιονομικής λιτότητας.

 

Link.png Site: theverge.com