Την… όραση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών θέλει να επιστρατεύσει η NASA, για να καταφέρει να εντοπίσει τον μυστηριώδη Πλανήτη 9, ο οποίος υποτίθεται πως βρίσκεται στις «παρυφές» του ηλιακού μας συστήματος, ακόμη μακρύτερα από τον Πλούτωνα.

Γι’ αυτό τον σκοπό, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Berkeley και άλλα ινστιτούτα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία λανσάρισε το πρότζεκτ Backyard Worlds: Planet Nine. Στην ιστοσελίδα του πρόζεκτ, οι υπεύθυνοί του έχουν «ανεβάσει» timelapse από υπέρυθρες εικόνες του τηλεσκοπίου WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), ελπίζοντας πως κάποιος από τους εθελοντές θα εντοπίσει σε αυτά τον Πλανήτη 9.

 

Στις αρχές του 2016, επιστήμονες από το Caltech υποστήριξαν πως μακρύτερα από τον Πλούτωνα βρίσκεται ένας έως σήμερα άγνωστος πλανήτης, ο οποίος αποτελεί το 9ο μέλος του ηλιακού μας συστήματος – εξ ου και το όνομα «Πλανήτης 9», αν και είναι ακόμη γνωστός με το παρατσούκλι «Πλανήτης Χ».

 

Οι επιστήμονες συμπέραναν την ύπαρξη του «Πλανήτη 9» έμμεσα, εντοπίζοντας ανωμαλίες στις κινήσεις ουράνιων σωμάτων στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ανωμαλίες αυτές μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τη βαρυτική έλξη ενός αρκετά μεγάλου ουράνιου αντικειμένου, δηλαδή με διαστάσεις που θα το κατέτασσαν στους πλανήτες, το οποίο κινείται στην περιοχή.

 

Η πολύ μεγάλη απόστασή του από τη Γη σημαίνει πως το φως που αντανακλά ο «Πλανήτης Χ» θα πρέπει να είναι αρκετά αμυδρό, κάτι που θα δικαιολογούσε γιατί δεν έχει βρεθεί από τις επιστημονικές ομάδες που στο μεταξύ έχουν αποδυθεί στο «κυνήγι» του. Έτσι, για τον εντοπισμό του, η NASA στρέφεται πλέον και στους απλούς λάτρεις του διαστήματος.

 

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Backyard Worlds: Planet Nine, οι εθελοντές ελέγχουν timelapse από φωτογραφίες που αποτύπωσε το τηλεσκόπιο WISE σε διαφορετικές στιγμές, με την ελπίδα κάποιος από αυτούς να εντοπίσει τον Πλανήτη 9, μέσα στον «θόρυβο» των εικόνων. Κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και σήμερα είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχει η ανθρώπινη όραση από τους υπολογιστές.

 

Link.png Site: ']BACKYARDWORLDS: PLANET 9
Link.png Site: http://gizmodo.com/planet-nine-just-got-an-unexpected-new-team-of-hunters-1792431951']Gizmodo