Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών Oculus Connect, η εταιρεία -που ανήκει στο Facebook-, παρουσίασε πριν λίγο ένα νέο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας, το Oculus Go.

Με τιμή $199, το Oculus Go σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg είναι το φθηνότερο VR σύστημα από τη στιγμή που για τη λειτουργία του δεν χρειάζεται σύνδεση με υπολογιστή ή έστω κάποια σύνδεση με smartphone αφού είναι πλήρως αυτόνομο. Στόχος της ομάδας της Oculus είναι να «ανοίξει» την αγορά της εικονικής πραγματικότητας παρουσιάζοντας ένα οικονομικά προσιτό σύστημα, το οποίο όμως είναι σε θέση να χαρίζει υψηλής ποιότητας VR εμπειρίες.

 

Για το σκοπό αυτό, ενσωματώνει οθόνη με ανάλυση 2560 x 1440 και την τεχνολογία Fast-switch LCD η οποία σύμφωνα με την Oculus εξαλείφει το φαινόμενο εμφάνισης γραμμών μεταξύ των pixel, κάτι που δε συμβαίνει ούτε με την ακριβότερη πρόταση της εταιρείας, το Rift. Επιπλέον το lag και η απόκριση κατά την κίνηση είναι σχεδόν μηδενική , ένα ακόμη στοιχείο που χαλάει την εμπειρία σε πολλά VR συστήματα αλλά όχι στο Oculus Go. Οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν «την πιο καθαρή εικόνα που έχουν δει ποτέ σε VR πρόταση» κάτι που περιλαμβάνει και την εμφάνιση κειμένου. Η γωνία θέασης είναι παρόμοια με αυτή του Rift ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα για αναπαραγωγή ταινιών.

 

 

Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ αφού το Go περιλαμβάνει στερεοφωνικά ακουστικά με δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου που θα δίνει την εντύπωση στον χρήστη ότι προέρχεται από διάφορες θέσεις. Πάντως σε αντίθεση με τις Mixed Reality προτάσεις που θα κυκλοφορήσουν σύντομα για τα Windows 10, το Oculus Go δεν υποστηρίζει τον εντοπισμό της θέσης του χρήστη στον τρισδιάστατο χώρο.

 

Σε ότι αφορά το λογισμικό, το Oculus Go θα είναι σε θέση να αναπαράγει όλους τους τίτλους του Gear VR ενώ στο πακέτο θα περιλαμβάνεται και χειριστήριο. Στο περιθώριο της παρουσίασης, η Oculus ανακοίνωσε ότι το Rift μαζί με τα χειριστήρια Touch, θα πωλείται πλέον με τιμή $399. Η κυκλοφορία του Oculus Go θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους, με την ακριβή ημερομηνία να γνωστοποιείται τις επόμενες εβδομάδες.