Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Keep Memory Alive Event Center στο Las Vegas στα πλαίσια της έκθεσης CES 2017, η Samsung παρουσίασε τη νέα σειρά έξυπνων τηλεοράσεων QLED 4K TV που βασίζονται στην τεχνολογία Quantum Dot.

Η Κορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε τις σειρές QLED TV με τις ονομασίες Q9, Q8 και Q7 και σύμφωνα με τη Samsung αποτελούν ένα ακόμη τεχνολογικό άλμα, κυρίως στον τομέα της χρωματικής απόδοσης, με τις νέες της τηλεοράσεις να μπορούν να διαχειριστούν το πρότυπο DCI-P3 με ακρίβεια, αναπαράγοντας σχεδόν το 100% του χρωματικού εύρους (99% για την ακρίβεια), κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες τηλεοράσεις QLED –τεχνολογία που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερη από την OLED- μπορούν να απεικονίζουν όλα τα χρώματα σε οποιοδήποτε επίπεδο φωτεινότητας, και με τις παραμικρές διαφορές να είναι εμφανείς, ανάμεσα στα 1500 nits και 2000 nits (και αυτό την ώρα που τα περσινά μοντέλα SUTV τερμάτιζαν στα 1000 nits).

 

H Samsung λέει πως κατάφερε να πετύχει κάτι τέτοιο χρησιμοποιώντας διαφορετικό μέταλλο σε συνδυασμό με τους νανοκρυστάλλους Quantum Dot. Οφείλουμε πάντως να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μοντέλα QLED TV της εταιρείας απαιτούν backlighting για την λειτουργία τους, αφού οι παραπάνω κρύσταλλοι δεν μπορούν να εκπέμψουν φως με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στην τεχνολογία OLED. Οπότε δεν μιλάμε για κάποια επαναστατική τεχνολογία, ή τουλάχιστον τόσο επαναστατική όσο θέλει να την παρουσιάσει η Κορεάτικη εταιρεία.

 

Όπως και να έχει, οι τηλεοράσεις της εταιρείας δείχνουν υπέροχες πάντως, και η εικόνα έχει πλούσια χρώματα, παρουσιάζοντας εξαιρετικό μαύρο και σούπερ αντίθεση (τα μαύρα είναι βαθύτερα από ποτέ και οι φωτεινές περιοχές ξεχωρίζουν ακόμα πιο πολύ ειδικά σε περιεχόμενο HDR). Βεβαίως, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα δοκιμάσουμε και να τα συγκρίνουμε με άλλα προϊόντα. Απλώς μεταφέρουμε μία πρώτη εντύπωση.

 

Πέρα ωστόσο από την βελτιωμένη τεχνολογία Quantum Dot, οι νέες τηλεοράσεις QLED TV εξοπλίζονται με ένα είδος “αόρατης σύνδεσης” (Invisible Connection) μέσω του οποίου μπορούν να συνδεθούν όλες οι περιφερειακές συσκευές με τη τηλεόραση. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που παρουσίασε η εταιρεία –πέρα από τα Studio Stand και Gravity Stand- είναι η βάση στήριξης “No-gap wall-mount”, που καθιστά εύκολη την τοποθέτηση της τηλεόρασης στον τοίχο. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι με το τηλεχειριστήριο Samsung Smart Remote, οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν σχεδόν όλες τις συνδεδεμένες με την τηλεόραση συσκευές με ένα μόνο χειριστήριο.

gallery_286955_3599_14704.jpg

 

Όσον αφορά στο λογισμικό, έχουμε βεβαίως να κάνουμε με Smart TVs που χρησιμοποιούν ως βάση το λειτουργικό σύστημα Tizen OS της Κορεάτικης εταιρείας και το Smart Hub, το οποίο έχει επεκταθεί και στα κινητά μέσω της εφαρμογής Smart View.

 

Αν και το interface παραμένει όμοιο με το περσινό, η εταιρεία πρόσθεσε κάποια χαρακτηριστικά όπως το Sports mode – τραβάει δεδομένα που αφορούν σκορ αγαπημένων ομάδων και άλλο περιεχόμενο- ενώ επέκτεινε το Music, που τώρα δίνει την δυνατότητα να τρέξει ο χρήστης το Shazam την ώρα που παρακολουθεί τηλεόραση και στην συνέχεια να αναπαράγει το τραγούδι από το Spotify ή άλλη μουσική υπηρεσία. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τιμές ή ημερομηνία διάθεσης για τα νέα της μοντέλα, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα κυκλοφορήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου.