Η Microsoft είναι μία εταιρεία που διανύει περίοδο σημαντικών αλλαγών. Με νέο CEO, χαρακτηριστικά πιο γρήγορο tempo στις κινήσεις της και με ένα τμήμα hardware που κατασκευάζει εκατομμύρια smartphones κάθε χρόνο, η εταιρεία δείχνει δραματικά διαφορετική σε σχέση με αυτό που ήταν, ένα χρόνο μόλις πριν.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αλλαγών τους τελευταίους 12 μήνες, ανέκυψαν ζητήματα για περαιτέρω αναδιοργάνωση της εταιρείας και επομένως λήφθηκε η απόφαση για περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας από το εργατικό δυναμικό της. Είναι η δραματικότερη μείωση προσωπικού στη σχεδόν 40χρονη ιστορία της (το 2009 είχε μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 5800 θέσεις εργασίας).

 

Πιθανόν αυτό να μην αποτελεί έκπληξη για κάποιους, δεδομένου ότι η εταιρεία με την εξαγορά του τμήματος φορητών συσκευών και υπηρεσιών της Nokia, αύξησε το εργατικό δυναμικό της κατά 25.000 υπαλλήλους, οπότε και θα υπήρξαν ζητήματα επικάλυψης θέσεων/ ρόλων. Το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων προέρχεται από την ομάδα της Nokia και προσχώρησε στην αμερικάνικη εταιρεία, με τις περικοπές θέσεων εργασίας να αγγίζουν τις 12.500. Οι υπόλοιπες 5.500 περικοπές αφορούν σε άλλα τμήματα της Microsoft.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη Wall St. λάτρεψαν τις απολύσεις (η μετοχή της ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών), αφού τις βλέπουν ως ένα μέσο εξορθολογισμού του -αργοκίνητου ως πριν από λίγο καιρό- τεχνολογικού γίγαντα, που με λιγότερους υπαλλήλους αναμένεται να αυξήσει τη κερδοφορία του. Ο CEO της Microsoft τη προηγούμενη εβδομάδα, σε ανοιχτή επιστολή του, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις όταν έκανε λόγο για τη μεταβαλλόμενη δομή της Microsoft και τη στρατηγική "Mobile First, Cloud First".

 

Οι απολύσεις ενδεχομένως να ήταν απαραίτητες για τη διοίκηση της Microsoft, ώστε η εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και πιο κερδοφόρα στη νέα εποχή που εισέρχεται. Επειδή αποτελεί μία ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση με δισεκατομμύρια σε τράπεζες, υποθέτουμε ότι σε όσους ζήτησε να αποχωρήσουν από την εταιρεία, τους αποζημίωσε με το παραπάνω (στη Microsoft οι απολύσεις θα στοιχίσουν 1.5 δισεκατομμύριo δολάρια).

 

Link.png Site: Neowin