Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στο διαστημικό σκάφος Rosetta της ESA (European Space Agency) και στο φιλόδοξο σχέδιο των επιστημόνων να το προσγειώσουν στον κομήτη που έχει την ονομασία 67P/Churyumov-Gerasimenko, ένα βουνό από πάγο.

Η αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta ξεκίνησε το 2004, όταν ο κώδικας για το Facebook είχε μόλις αρχίσει να “παίρνει μορφή” από τον Mark Zuckerberg. Για μία δεκαετία, το Rosetta βρισκόταν στα χνάρια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, τον οποίο πλησίασε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων στις 6 Αυγούστου φέτος. Στα τέλη Οκτώβρη, το διαστημικό σκάφος πλησίασε τον κομήτη σε απόσταση αναπνοής (10 χιλιόμετρα) και σήμερα, μαθαίνουμε ότι το Philae, το μικρό ρομποτικό σκάφος που βρισκόταν στην “κοιλιά” του Rosetta για δέκα χρόνια απελευθερώθηκε ξεκινώντας την διαδικασία προσεδάφισης στον κομήτη.

 

Είναι η πρώτη αποστολή στην ιστορία που δίνει ραντεβού με ένα κομήτη, τον συνοδεύει καθώς ακολουθεί τροχιά γύρω από τον ήλιο και στέλνει ένα σκάφος για να προσγειωθεί στην επιφάνεια του. Το ρομποτικό σκάφος Philae που θα προσεδαφιστεί στον κομήτη, διαθέτει “εργαστήριο”, το οποίο θα εκτελέσει πάνω στον κομήτη διάφορα πειράματα (αφού εξάγει δείγματα) ώστε να διαπιστωθεί η σύσταση των υλικών που αποτελούν τον κομήτη. Δεν υπήρχε η δυνατότητα επιστροφής του Rosetta στη Γη, ώστε τα πειράματα να πραγματοποιηθούν στην Γη από επιστήμονες, και έτσι η κοινοπραξία των DLR, MPS, CNES και ASI δημιούργησαν το εργαστήριο αναλύσεων στο Philae.

 

 

 

Η αποκόλληση του Philae πραγματοποιήθηκε περίπου στις 08:35 GMT / 09:35 CET και 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα αργότερα (τόσο χρειάζεται για να φτάσει το σήμα από το Rosetta στην Γη και στους επιστήμονες) επιβεβαιώθηκε ότι ήταν επιτυχής.

 

gallery_286955_1449_92483.jpg

 

Το Philae επιταχύνει σε αυτή τη φάση για να φτάσει στην επιφάνεια του κομήτη, η οποία είναι τραχιά, με κρατήρες και γκρεμούς ενώ και η βαρύτητα είναι ελάχιστη. Υπήρξε ένας ενδοιασμός από τους επιστήμονες για το αν το χρονικό παράθυρο ήταν σωστό για να αποκολληθεί ο Philae ή αν θα ξαναπροσπαθούσαν να επιχειρήσουν την αποκόλληση και την προσεδάφιση τις ερχόμενες εβδομάδες, ωστόσο κρίθηκε ότι έπρεπε να προχωρήσουν στην αποκόλληση του Philae και να επιχειρήσουν προσεδάφιση (ωσότου γίνει αυτό θα χρειαστεί να περάσουν 7 ώρες).

 

gallery_286955_1449_31393.jpg

 

Το Philae καθώς πλησιάζει τον κομήτη θα μεταδίδει εικόνες –θα τις στέλνει στο Rosetta και από εκεί το Rosetta στη Γη, αφού δεν υπάρχει απευθείας link του Philae προς την Γη- και αναμένεται να προσεδαφιστεί στην περιοχή “Αγκιλκία” στις 16:02 GMT / 17:02 CET (18.02 ώρα Ελλάδας). Η πρώτη φωτογραφία από την επιφάνεια του κομήτη αναμένεται δύο ώρες αργότερα.

 

gallery_286955_1449_167632.jpg

 

Από τον ευρωπαϊκό ιχνηλάτη και βεβαίως από το πρώτο ρομποτικό σκάφος που θα προσγειωθεί στην επιφάνεια κομήτη –μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σώμα που κινείται στον διαστημικό χώρο- οι επιστήμονες θέλουν να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια που κρύβει ο παγωμένος γίγαντας για 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια και ενδεχομένως να βρουν ενδείξεις για την δική μας προέλευση.

 

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση (Livestream) όσα συμβαίνουν τώρα στην ESA.