Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη.   

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αποστολή Hera (Ήρα) του ΕΟΔ (ESA). Το σύστημα Didymos (Δίδυμος) είναι ένας δυαδικός αστεροειδής, από τους χιλιάδες που γνωρίζουμε και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Μία σύγκρουση ακόμα και του μικρότερου αστεροειδούς εκ των δύο με τον πλανήτη μας, θα ήταν αρκετά ισχυρή για να καταστρέψει ολοσχερώς μία πόλη.

Η αποστολή Hera, θα βοηθήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να διαπιστώσει αν είναι δυνατή η εκτροπή ενός τέτοιου αστεροειδούς στην περίπτωση που βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με την Γη. Η αποστολή αναμένεται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση μας για τους αστεροειδείς και θα μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να προστατευτούμε από τέτοια ουράνια σώματα, οπότε είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας.  

Η αποστολή Ήρα θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου προγράμματος στο οποίο συμμετέχει και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA). Η τεχνική «kinetic impactor» της NASA αφορά στην συντριβή ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή με σκοπό να τον θέσει εκτός πορείας σύγκρουσης με τον πλανήτη μας. Με την αποστολή DART ή αλλιώς Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδούς (Double Asteroid Redirection Test), η NASA πρόκειται να δοκιμάσει για πρώτη φορά την παραπάνω τεχνική.

Όπως αναφέραμε, ο δυαδικός αστεροειδής Δίδυμος, αποτελείται από δύο ουράνια σώματα, τον Δίδυμο Β που έχει διάμετρο 160 μέτρων και των Δίδυμο Α που έχει διάμετρο 780 μέτρων. Το DART αναμένεται να συγκρουστεί με τον μικρότερο αστεροειδή Δίδυμο Β (αλλιώς Didymoon, επειδή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο σώμα) με ταχύτητα 21436,46 χλμ./ώρα και το γεγονός θα παρακολουθήσει και θα καταγράψει ο Ιταλικός δορυφόρος LICIACube. Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα φτάσει στο σημείο της σύγκρουσης, θα χαρτογραφήσει τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί και θα μετρήσει την μάζα του αστεροειδούς. Επίσης θα είναι σε θέση να διαπιστώσει αν άλλαξε και κατά ποιο τρόπο η τροχιά του γύρω από το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα, τον Δίδυμο Α. Το διαστημικό σκάφος Hera επίσης θα μεταφέρει δύο CubeSats, που θα είναι σε θέση να πλησιάσουν ακόμα πιο κοντά στον αστεροειδή και να πραγματοποιήσουν πρόσθετες μετρήσεις και επιστημονικές μελέτες προτού «χτυπήσουν» στη βραχώδη επιφάνεια του.

Engadget

  • Like 4