Η αποστολή του διαστημοπλοίου Rosetta κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες, με την προσγείωση του Philae στον κομήτη 67P (Churyumov-Gerasimenko). Εϊναι η πρώτη φορά που γίνεται προσεδάφιση σε κομήτη. O Philae αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες και πλέον έχει μπεί σε κατάσταση "ύπνου", έχοντας εξαντλήσει τα ενεργειακά του αποθέματα.

Κατάφερε όμως σύμφωνα με την ESA να ολοκληρώσει το 80% της αποστολής του, προσφέροντάς στην ανθρωπότητα ανεκτίμητα επιστημονικά δεδομένα για τον κομήτη.

 

Η αποστολή Rosetta αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα εγχειρήματα της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση του διαστήματος και την απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα για την δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας.

Σκοπός της αποστολής ήταν και είναι η εξερεύνηση του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. Οι κομήτες -σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτούς- πιστεύεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη νερού στον πλανήτη μας και την δημιουργία της ζωής

 

Comet_on_19_August_2014_-_NavCam_node_full_image_2.jpg

(ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko όπως έχει φωτογραφηθεί από το Rosetta)

 

Η αποστολή εγκρίθηκε το 1993 και μετά από πολλά χρόνια σχεδιασμού, το 2004, το Rosetta απογειώθηκε για το συνταρακτικό του ταξίδι.Το Rosetta αποτελείται από δύο διαφορετικά τμήματα: Το διαστημόπλοιο, το οποίο διαθέτει 12 επιστημονικά εργαλεία τα οποία στοχεύουν στην χαρτογράφηση και ανάλυση του κομήτη μέχρι το τέλος της αποστολής, καθώς και τον ρομποτικό "προσεδαφιστή" Philae.

 

Ο Philae διαθέτει 9 εργαλεία τα οποία θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις της επιφάνειας και του υποστρώματος του κομήτη. Ο "προσεδαφιστής" επικοινωνεί με το Rosetta και το διαστημικό σκάφος με τη σειρά του με την Γη.

 

Rosetta_mission_poster_node_full_image_2.jpg

(Αναπαράσταση του Rosetta και Philae)

 

Μετά από ταξίδι 10 ολόκληρων ετών, τον Αύγουστο του 2014, το Rosetta κατάφερε να φτάσει τον κομήτη και να τεθεί σε τροχιά γύρω του. To ταξίδι δεν ήταν εύκολο, το διαστημόπλοιο διάνυσε 6.4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, έπρεπε να αναπτύξει ταχύτητα 55,000 χιλιομέτρων την ώρα χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα της Γης και του Άρη, ενώ έπρεπε να πέσει σε "χειμέρια νάρκη" 31 μηνών περιμένοντας τον κομήτη.

 

Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα το Rosetta χαρτογραφεί και αναλύει συνεχώς τον κομήτη από απόσταση 30 χιλιομέτρων. Πρίν το Rosetta δεν γνωρίζαμε με λεπτομέρεια την επιφάνεια του κομήτη.

 

rosettabeforeafter_zpsff9904e9.png

 

To δεύτερο μέρος της αποστολής, που αφορά στην προσεδάφιση του Philae ξεκίνησε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, με την αποκόλλησή του από το Rosetta.

Το σημείο προσεδάφισης επιλέχθηκε μετά από εξέταση των φωτογραφιών του Rosetta. Ο Philae πλησίασε τον κομήτη με ταχύτητα 3.6 χιλιομέτρων την ώρα (το ανθρώπινο βάδισμα έχει μέση ταχύτητα 5 χιλιομέτρων την ώρα).

Μόλις άγγιζε τον κομήτη, ειδικά αγκίστρια θα συγκρατούσαν τον Philae σε αυτόν, αφού η βαρύτητα του κομήτη είναι εξαιρετικά μικρή.

 

Descent_to_the_surface_of_a_comet_node_full_image_2.gif

(Η κάθοδος του Philae)

 

Η προσέγγιση του κομήτη κράτησε εφτά ώρες αλλά όταν ο Philae άγγιξε τον 67P τα αγκίστρια δεν ενεργοποιήθηκαν. Ο Philae αναπήδησε δύο φορές, με την πρώτη αναπήδηση να υπολογίζεται ότι κάλυψε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Όταν σταθεροποιήθηκε στην επιφάνεια του κομήτη, οι επιστήμονες δεν δοκίμασαν τα συστήματα αγκίστρωσης, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να τον αποσταθεροποιήσουν από την θέση του. O Philae ξεκίνησε αμέσως να στέλνει δεδομένα και φωτογραφίες στο Rosetta και μέσω του τελευταίου σε εμάς.

 

_78956538_welcome_to_a_comet.jpg

(φωτογραφία του Philae επάνω στον κομήτη. Κάτω φαίνεται τμήμα ενός από τα πόδια του)

 

Δυστυχώς, σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο Philae κάθεται πλάγια, σε πλευρά κάποιου λόφου ή χείλους κρατήρα, με το μεγαλύτερο τμήμα του να βρίσκεται υπο σκιά. Η ηλιοφάνεια που δεχόταν ήταν μόλις μιάμιση ώρα ανά 12 ώρες που κάνει ο κομήτης περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Ως αποτέλεσμα, ο Philae δεν μπορούσε να φορτίσει τις μπαταρίες του, οι οποίες είχαν ενέργεια για 60 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των 7 ωρών της καθόδου στον κομήτη. Χωρίς ήλιο, ο Philae θα έπεφτε σε κατάσταση "ύπνωσης" το Σάββατο στις 15 Νοεμβρίου.

 

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν ένα κυνήγι με τον ελάχιστο χρόνο που διέθεταν, να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες του Rosetta και τα δεδομένα που στέλνει ο Philae την ακριβή του θέση και να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ενέργεια των μπαταριών του.

 

Προτεραιότητα ήταν η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων για τον κομήτη και ακολούθως η προσπάθεια να μετατοπιστεί ο Philae σε καλύτερη θέση χρησιμοποιώντας κάποιο από τα εργαλεία του. Οι τελευταίες εντολές που μπορεί να δεχτεί ο Philae πριν να σβήσει ήταν το βράδυ της Παρασκευής.

 

_78971511_philae_landing_zone_624.jpg

( Το σημείο που αρχικά ακούμπησε ο Philae και η περιοχή που πιστεύεται ότι βρίσκεται τώρα)

 

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το τρυπάνι του Philae, με το οποίο θα γινόταν συλλογή υλικού από τον κομήτη, ανάλυση του και αποστολή των δεδομένων. Καθότι όμως ο Philae δεν είναι αγκιστρωμένος και ασφαλής στον κομήτη, η πιθανότητα να μετατοπιζόταν ανεξέλεγκτα από το τρυπάνι ήταν σημαντική. Ακολούθως, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ένα από τα εργαλεία του, θα ανασήκωναν τον Philae κατά 4 εκατοστά και θα γυρνούσαν το σώμα του κατά 35% ώστε να λαμβάνει περισσότερο ηλιακό φως.

 

Πριν "σβήσει" σήμερα, ο Philae κατάφερε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία του, να εκτελέσει τις βασικές εργασίες της αποστολής του, να μετατοπίσει το σώμα του και να στείλει όλα τα δεδομένα που συγκέντρωσε. Το τελευταίο του μήνυμα σήμερα περιλάμβανε όλα τα δεδομένα από το υλικό του κομήτη που συνέλεξε με το τρυπάνι, το σημαντικότερο κομμάτι της αποστολής του.

Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι από τον όγκο των επιστημονικών δεδομένων.

 

Ο Philae βρίσκεται τώρα σε κατάσταση ύπνου. Δεν μπορεί να υπολογιστεί αν θα μπορέσει να φορτίσει τις μπαταρίες του ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά. Αυτά που κατάφερε όμως μέσα σε αυτές τις ελάχιστες ώρες είναι ανεκτίμητης επιστημονικής σημασίας.

 

Η αποστολή δεν σταματάει όμως εδώ. Το Rosetta συνεχίζει την μελέτη του κομήτη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

 

Γιορτή!

 

 

Αποτελέσματα

 

 

πηγή: ESA , ESA:Rosetta blog