Ο αστροναύτης της NASA Scott Kelly, πέρασε 340 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επέστρεψε στη γη ψηλότερος και νεότερος.

Οι αλλαγές βέβαια είναι μικρές. Όσον αφορά το ύψος, ο Kelly επέστρεψε ψηλότερος κατά 5 εκατοστά, καθώς η απουσία βαρύτητας επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να τεντωθεί περισσότερο. Φυσικά, η απόκτηση ύψους είναι προσωρινή, εφόσον με την επιστροφή του στη γη και την επίδραση της βαρύτητας θα επιστρέψει στο αρχικό του ύψος.

 

Βέβαια οι σωματικές αλλαγές που ενδιαφέρουν τη NASA είναι άλλες, παραδείγματος χάρη, εάν έχει επηρεαστεί το ανοσοποιητικό του σύστημα και εάν έχει χάσει υπερβολική μυϊκή μάζα, κατά την παραμονή του στο διάστημα.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς του Quartz, χάρη στην παραμονή του στο διάστημα, ο Scott Kelly είναι νεότερος κατά 8,6 milliseconds, σε σχέση με το εάν είχε παραμείνει στη γη το εν λόγω χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τη διαστολή του χρόνου, που διατυπώνεται στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Kelly στο διάστημα συνοδευόταν και από μειονεκτήματα. Παραδείγματος χάρη, εκτέθηκε σε ποσοστό ακτινοβολίας που ξεπερνά τη μέση ακτινοβολία, στην οποία εκτίθεται ένας άνθρωπος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

 

Link.png Site: TheVerge