Η NASA έχασε την επαφή με το πρωτοποριακό ελικόπτερο Ingenuity στα μέσα της 72ης πτήσης του στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης καθόδου στις 18 Ιανουαρίου, οι επικοινωνίες σταμάτησαν απότομα μεταξύ του Ingenuity και του ρόβερ Perseverance που αναμεταδίδει δεδομένα στη Γη.

Το ελικόπτερο των 1,8 κιλών είχε φτάσει επιτυχώς στο ύψος που είχε ως στόχο, τα 12 μέτρα, όπως έδειχναν τα δεδομένα που είχαν σταλεί στο Perseverance. Όμως η απώλεια του σήματος πριν από την προσγείωση προκάλεσε ανησυχία για την κατάσταση του Ingenuity.  

Η ομάδα του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA αναλύει τώρα τις επιλογές για την αποκατάσταση των συνδέσεων, ενδεχομένως με τον ελιγμό του Perseverance πιο κοντά για μια οπτική επιθεώρηση. To Ingenuity αποτελούσε μέρους του Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Jezero το 2021 για να κυνηγήσουν αρχαία σημάδια ζωής και να προετοιμάσουν δείγματα για μελλοντική επιστροφή στη Γη.  

Ενώ το Perseverance περιπλανιέται στην επιφάνεια, το Ingenuity υπηρέτησε ως εναέριος ανιχνευτής σε μια εκτεταμένη αποστολή μετά την επιτυχία του ως το πρώτο αεροσκάφος που πέταξε σε έναν άλλο πλανήτη. Κατά τη διάρκεια των 72 πτήσεων που κάλυψαν 17 χιλιόμετρα και 128 λεπτά στον αέρα, το μικροσκοπικό ελικόπτερο βοήθησε να καταδειχθεί η τεράστια αξία των πλανητικών αεροπορικών ταξιδιών.

Παραμένει ασαφές αν οι πρωτοποριακοί αριθμοί του Ingenuity θα αυξηθούν εν μέσω αυτής της τελευταίας εξέλιξης. Η NASA συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των επικοινωνιών, αν και το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη διάγνωση της άγνωστης ακόμη ανωμαλίας κατά την πτήση. Παράλληλα με το χειροκρότημα για μια απίστευτη θητεία, πολλοί πιθανότατα ελπίζουν ότι τα κατορθώματα του απίστευτου ελικοπτέρου έχουν και συνέχεια.

Ενημέρωση 19:30 - Μετά από μια περίοδο ανησυχίας εξαιτίας απώλειας επικοινωνίας με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη, η NASA ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αποκαταστήσει την επαφή. Η NASA εξετάζει τα νεότερα δεδομένα για να διερευνήσει την αιτία του συμβάντος. Το Ingenuity έχει αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν και έχει καταφέρει να επανέλθει, αλλά είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν η κατάσταση τώρα είναι παρόμοια. Παρ’ όλα αυτά, το mini ελικόπτερο έχει ήδη υπερ-εκπληρώσει τους αρχικούς στόχους της αποστολής του.

 

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Sad 3