Η NASA έχασε την επαφή με το θρυλικό διαστημόπλοιο Voyager 2, αφού "κατά λάθος" του έστειλε μια εντολή που έκανε την κεραία να στραφεί 2 μοίρες μακριά από τη Γη.

Το σφάλμα σημαίνει ότι το Voyager 2, το οποίο εκτοξεύτηκε το 1977 και βρίσκεται σήμερα σε απόσταση περίπου 19,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, δεν είναι σε θέση να λάβει εντολές ή να μεταδώσει δεδομένα στους υπευθύνους της αποστολής.

«Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή επικοινωνίας μεταξύ του Voyager 2 και των επίγειων κεραιών του Deep Space Network (DSN)», εξήγησε η NASA. «Τα δεδομένα που αποστέλλονται από το διαστημικό σκάφος δεν φτάνουν πλέον στο DSN και το διαστημικό σκάφος δεν λαμβάνει εντολές από τους επίγειους ελεγκτές».

Η NASA αποκάλυψε το ατύχημα μόλις την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι έχασε την επαφή με το διαστημικό σκάφος επτά ημέρες νωρίτερα. Τα καλά νέα είναι ότι ένας ελιγμός επαναπροσανατολισμού που εκτελεί το Voyager 2 πολλές φορές το χρόνο "θα επιτρέψει την επανάληψη της επικοινωνίας", δήλωσε η διαστημική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι το Voyager 2 θα παραμείνει στην προγραμματισμένη τροχιά του μέχρι τότε.

Το αξιόπιστο διαστημικό σκάφος της NASA πετάει στο διάστημα τα τελευταία 46 χρόνια. Το 1998, οι μηχανικοί απενεργοποίησαν τα μη απαραίτητα όργανα του Voyager 2 για να μπορέσει να εξοικονομήσει ενέργεια. Τα δεδομένα από ορισμένα τουλάχιστον από τα έξι όργανα που εξακολουθούν να λειτουργούν θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνονται τουλάχιστον μέχρι το 2025, με την απαραίτηρη προϋπόθεση ότι η σύνδεση επικοινωνίας θα αποκατασταθεί σε λίγους μήνες.

Το Voyager 2 έχει επισκεφθεί και τους τέσσερις γίγαντες των αερίων πλανητών - Δία, Κρόνο, Ποσειδώνα και Ουρανό - και είναι το μοναδικό διαστημικό σκάφος που έχει επισκεφθεί τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό. Η πτήση του από τον Ποσειδώνα το 1989 το έβαλε σε τροχιά που το παρέδωσε στο διαστρικό διάστημα τον Νοέμβριο του 2018.

Αν η πρόσφατη γκάφα της NASA σας προκαλεί κάποια ανησυχία για την κατάσταση του Voyager 1, το οποίο απέχει σχεδόν 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη μετά την εκτόξευσή του επίσης το 1977, τότε να είστε σίγουροι ότι το διαστημικό σκάφος "συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά", δηλώνει η NASA.

  • Like 8
  • Sad 1