Η Lockheed Martin παρουσίασε τα σχέδια της για το Lunar Lander, μία επαναχρησιμοποιούμενη σεληνάκατο που αναπτύσσει αυτή την περίοδο για τη NASA.

Η αποστολή του διαστημικού σκάφους είναι να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες και 1,1 τόνους φορτίου σε σεληνιακή τροχιά και κατόπιν να προσσεληνωθεί μαζί με το φορτίο και το πλήρωμα του.

Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες και τεχνολογίες από το διαστημόπλοιο Orion που ο γίγαντας της αεροδιαστημικής κατασκευάζει για αποστολές στο βαθύ διάστημα, το ύψους 14 μέτρων, ενός σταδίου διαστημικό σκάφος θα επιτρέψει στο πλήρωμα να παραμείνει στο φεγγάρι για 14 ημέρες. Αμέσως μετά την προσσελήνωση, το πλήρωμα θα χρησιμοποιήσει έναν ανελκυστήρα για να κατέβει από την καμπίνα στην επιφάνεια της Σελήνης, όπου και θα ξεκινήσει τις όποιες εργασίες.

Όταν αποφασιστεί η επιστροφή, θα χρησιμοποιηθούν ξανά οι κινητήρες του σκάφους για να επιστρέψει στην πλατφόρμα Gateway (Lunar Orbital Platform)- έναν μικρού μεγέθους διαστημικό σταθμό την κατασκευή του οποίου η NASA σχεδιάζει να ξεκινήσει το 2022.

Με αρκετά εφόδια και καύσιμα για δύο ολόκληρες εβδομάδες, ο ανεφοδιασμός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μεταξύ αποστολών και σε τροχιά ωστόσο η άκατος Lunar Lander μπορεί επίσης να ανεφοδιαστεί και στην επιφάνεια της Σελήνης. Το 14 μέτρων και βάρους 22 τόνων σκάφος χρησιμοποιεί τέσσερις τροποποιημένους κινητήρες RL10, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι ή και άλλου τύπου κινητήρες.

Η άκατος της Lockheed Martin είναι δύο φορές ψηλότερο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του διαστημικού προγράμματος Apollo πριν από περίπου μισό αιώνα. Η Lockheed Martin λέει ότι το Lunar Lander θα χρησιμεύσει επίσης ως πρόδρομος για την άκατο που σκοπεύει να προσεδαφίσει στον πλανήτη Άρη - και θα κατασκευαστεί επίσης για να μεταφέρει τέσσερις ανθρώπους – και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αποστολής Mars Base Camp.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση ενός διαστημικού προγράμματος της NASA, για να στείλει, μαζί με τους ιδιωτικούς εταίρους της, αστροναύτες στη Σελήνη και, «τελικά,» στον πλανήτη Άρη. Και η Lockheed είναι μια από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που αποτελούν μέρος του διαστημικού προγράμματος. Το Lunar Lander θα είναι έτοιμο προς  τα τέλη του 2020 σύμφωνα με το Space.com.

«Ο (διαστημικός σταθμός) Gateway είναι το κλειδί για την πλήρη, συχνή και πλήρως επαναχρησιμοποίησης της ακάτου» δήλωσε ο Tim Cichan, Space Exploration Architech της Lockheed Martin Space, που παρουσίασε το σχέδιο της εταιρείας του στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυπηγικής στη Βρέμη της Γερμανίας. «Επειδή αυτή η διαστημοσυσκευή δεν είναι απαραίτητο να υπομείνει την επανείσοδο της στη γήινη ατμόσφαιρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές χωρίς να απαιτούνται σημαντικές ή δαπανηρές επισκευές. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Gateway και μίας αρθρωτής, ευέλικτης και επαναχρησιμοποιούμενης προσέγγισης για την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα».

Engadget