Η NASA έχει τοποθετήσει διάφορα ρομποτικά οχήματα τύπου rover στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη για να την εξερευνήσει, ωστόσο οι επιστήμονες στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σίγουροι ότι ορισμένοι στόχοι για εξερεύνηση μελλοντικά διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς κάτω από παχιά στρώματα πάγου. Και όπου υπάρχει νερό, ενδέχεται να υπάρχει ζωή.

Η εξερεύνηση όμως τέτοιων περιβαλλόντων απαιτεί ένα άλλο είδος ρομποτικής συσκευής από αυτές που χρησιμοποιεί η NASA για την εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη. Το ρόβερ που δοκιμάζει αυτή την περίοδο η υπηρεσία διαστήματος έχει την ονομασία BRUIE που σημαίνει «Buoyancy Rover for Under-Ice Exploration». Το ρόβερ αναπτύσσεται από μία ομάδα του κέντρου ερευνών Jet Propulsion Laboratory (JPL) στην Πασαντίνα, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

O στόχος για την ομάδα που εργάζεται να αναπτύξει την τεχνολογία του BRUIE είναι να μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπιστία στα υπόγεια ύδατα φεγγαριών όπως της Ευρώπης (δορυφόρος του Δία) και του Εγκέλαδου (δορυφόρος του Κρόνου) που βρίσκονται κάτω από στρώματα πάγου πάχους 10 χιλιομέτρων έως και 20 χιλιομέτρων. Το BRUIE δοκιμάζεται αυτή την περίοδο στα νερά και στους πάγους της Ανταρκτικής επειδή οι συνθήκες είναι εκείνες που πλησιάζουν περισσότερο στης εξωγήινες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει το ρόβερ. Έχει δοκιμαστεί ήδη στην Αλάσκα και στην Αρκτική.

BRUIE_20191118b-16-680x383.jpg.536305d97546695a54dffd3be2e6a7fe.jpg

Η συσκευή μπορεί να απενεργοποιείται και να ενεργοποιείται μόνο όταν χρειάζεται να πραγματοποιήσει μετρήσεις και ανάμεσα στα όργανα που ενσωματώνει υπάρχει ένα ζευγάρι κάμερες υψηλής ανάλυσης. Η ομάδα της NASA που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του rover θα συνεχίσει να εργάζεται με το BRUIE κάτω από τους πάγους –ακόμα και για μήνες- δοκιμάζοντας την αντοχή του, τον ασύρματο χειρισμό του κ.ά.

Μόλις πρόσφατα, η NASA έκανε γνωστό ότι εντόπισε νερό σε μορφή υδρατμών στην επιφάνεια της Ευρώπης, του παγωμένου δορυφόρου του Δία. Οι υδρατμοί θα μπορούσαν να προέρχονται είτε από την επιφάνεια του δορυφόρου είτε από κάποιον υπόγειο ωκεανό. Η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία και διαθέτει μια αραιή ατμόσφαιρα από οξυγόνο και μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο Ηλιακό σύστημα. Εξαιτίας της πιθανής υπάρξεως υπόγειου ωκεανού κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια, η Ευρώπη αναφέρεται ως πιθανό λίκνο εξωγήινης ζωής.

SlashGear

  • Like 4