Μετά από ένα ταξίδι 205 ημερών και 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, το InSight, το πλέον προηγμένο «probe» της NASA προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη στις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά καθώς το InSight άντεξε το λεγόμενο «επτάλεπτο του τρόμου» καθώς εξελισσόταν η «κάθοδος» του στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη, με την επιβράδυνση να πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα και το αλεξίπτωτο να ανοίγει κανονικά (σε αντίθεση με το ExoMars Schiaparelli της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας πριν από δύο χρόνια που εξαιτίας κάποιων προβλημάτων κατέπεσε στην επιφάνεια του πλανήτη με ταχύτητα σχεδόν 300 χλμ./ώρα).

Το InSight, που δεν είναι ένα ρόβερ αλλά ένα τρίποδο στατικό "probe"  προσεδαφίστηκε σε μία μεγάλης έκτασης σχεδόν επίπεδη περιοχή βόρεια του ισημερινού του Άρη που ονομάζεται Elysium Planitia.  

Η ονομασία InSight αντιστοιχεί στον χαρακτηρισμό «Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport» με το «probe» να είναι το πρώτο της NASA που θα σκάψει σε βάθος για να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το υπέδαφος του πλανήτη (τη θερμότητα κ.ά). Το συγκεκριμένο επιστημονικό όργανο κατασκεύασε το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR.

Πέρα από το εξαιρετικά προηγμένο αυτό όργανο με την ονομασία «heat flow and physical properties package», το InSight διαθέτει και άλλα πανάκριβα επιστημονικά όργανα, όπως τον σεισμογράφο SEIS ή Seismic Experiment for Interior Structure που κατασκευάστηκε από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) σε συνεργασία με τα Βρετανικά πανεπιστήμια Oxford και Imperial (για την καταγραφή και μελέτη σεισμικών δονήσεων, πτώσεων μετεωριτών, καταιγίδων σκόνης κ.λπ). Επίσης υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό επιστημονικό όργανο Αμερικάνικης κατασκευής, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή διακυμάνσεων στον άξονα περιστροφής του Άρη (θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες για τον πυρήνα του).

Το InSight εκτοξεύθηκε τον περασμένο Μάϊο και όπως αναφέραμε είναι ο επόμενος «Mars lander» μετά το Phoenix του οποίου η αποστολή ολοκληρώθηκε το 2008. Λίγη ώρα μετά την προσεδάφιση του, το InSight «απέστειλε» την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Engadget

  • Like 2