Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA έχει φτάσει στον προορισμό του, τον αστεροειδή Bennu, μετά από ένα ταξίδι που διήρκησε πάνω από δύο χρόνια.

Το OSIRIS-REx εκτοξεύθηκε το 2016 και η αποστολή του είναι να συλλέξει ένα δείγμα από τον Bennu και να το επιστρέψει στη Γη για μελέτη. Το διαστημικό σκάφος θα περάσει πάνω από ένα χρόνο μελετώντας και χαρτογραφώντας τον αστεροειδή και οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να επιλέξουν ένα σημείο στην επιφάνεια του για να συλλέξουν το δείγμα που θέλουν.

Μόλις επιλέξουν την τοποθεσία, το OSIRIS-REx θα έρθει σε ελαφριά επαφή με τον αστεροειδή, θα συλλέξει το δείγμα από την επιφάνεια του χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό βραχίονα και στην συνέχεια θα απομακρυνθεί από τον Bennu. Το διαστημικό σκάφος στη συνέχεια θα ξεκινήσει την πορεία του προς την Γη το 2021 και εφόσον όλα πάνε καλά, έχει προγραμματιστεί να παραδώσει το δείγμα του τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο OSIRIS-REx μας έδωσε μία εικόνα της Γης και της Σελήνης από πάνω από 3 εκατομμύρια μίλια μακριά ενώ τον περασμένο μήνα η NASA πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή του ρομποτικού βραχίονα που θα συλλέγει το δείγμα από την επιφάνεια του Bennu. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δείγμα θα προσφέρει πληροφορίες και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις τους για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και την προέλευση της ζωής στην Γη.

Engadget

  • Like 3