Η πρωτοβουλία της NASA για τη συλλογή ονομάτων για ένα συμβολικό "μήνυμα σε μπουκάλι" που θα συνοδεύει την επικείμενη αποστολή Europa Clipper ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αν σκέφτεστε να συμμετάσχετε αλλά δεν έχετε υποβάλει ακόμη το όνομά σας, είναι καιρός να ενεργήσετε γρήγορα. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν θα συνδυαστούν με ένα ποίημα που θα γράψει για το Europa η βραβευμένη ποιήτρια των ΗΠΑ Ada Limón. Το ποίημα αυτό θα αναγραφεί με τον γραφικό χαρακτήρα της Limón σε μια μεταλλική πλάκα που θα τοποθετηθεί στο διαστημόπλοιο. Η Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, πιστεύεται ότι φιλοξενεί έναν βαθύ ωκεανό αλμυρού νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, που ενδεχομένως να παρέχει συνθήκες που ευνοούν τη μικροβιακή ζωή.

Για να συμμετάσχετε στην εκστρατεία "Message in a Bottle", θα πρέπει απλά να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της NASA και συμπληρώστε μια σύντομη φόρμα εγγραφής. Η προθεσμία για την υποβολή μηνυμάτων λήγει μέσα στην ημέρα. Μέχρι στιγμής, πάνω από 2,4 εκατομμύρια άτομα έχουν προσθέσει τα ονόματά τους στη σχετική λίστα. Η NASA έχει δηλώσει ότι τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων θα χαραχθούν με μικροσκοπικά γράμματα σε μικροτσίπ χρησιμοποιώντας μια δέσμη ηλεκτρονίων ικανή να παράγει γραμμές κειμένου μικρότερες από το 1/1000 του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτά τα μικροτσίπ θα συνδεθούν στη συνέχεια με την πλάκα που φέρει το ποίημα.

Η αποστολή Europa Clipper πρόκειται να διεξαγάγει συμπληρωματικές μελέτες σε σχέση με εκείνες που πραγματοποίησε το διαστημικό σκάφος Galileo κατά τη διάρκεια της παραμονής του (1995 - 2003) στην τροχιά του Δία. Οι μελέτες αυτές είχαν υποδείξει την παρουσία ενός υπόγειου ωκεανού κάτω από το παγωμένο εξωτερικό της Ευρώπης. Τα αρχικά σχέδια για την αποστολή ενός διαστημικού σκάφους στην Ευρώπη διατυπώθηκαν με προγράμματα όπως το Europa Orbiter και το Jupiter Icy Moons Orbiter, τα οποία πρότειναν την τοποθέτηση ενός διαστημικού σκάφους σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη. 

Ωστόσο, λόγω των επιβλαβών επιδράσεων της ακτινοβολίας από τη μαγνητόσφαιρα του Δία στην τροχιά της Ευρώπης, κρίθηκε ασφαλέστερο να τοποθετηθεί ένα διαστημικό σκάφος σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Δία και να εκτελέσει 44 κοντινές διελεύσεις του φεγγαριού. Η αποστολή ξεκίνησε ως μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του Jet Propulsion Laboratory (JPL) και του Applied Physics Laboratory (APL) και θα είναι εξοπλισμένη με ένα επιστημονικό ωφέλιμο φορτίο που θα περιλαμβάνει εννέα όργανα, τα οποία θα συνεισφέρουν το JPL, το APL, το Southwest Research Institute, το University of Texas at Austin, το Arizona State University και το University of Colorado Boulder. 

H επικείμενη αποστολή θα συμπληρώσει την εκτόξευση του Jupiter Icy Moons Explorer του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 2023, η οποία θα κάνει το γύρο της Ευρώπης  δύο φορές και πολλαπλές φορές γύρω από την Καλλιστώ, προτού τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη.

  • Like 7
  • Thanks 2