Η διαστημική εταιρεία Deep Space Industries ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική αποστολή σε αστεροειδή μέχρι το 2020. Η εταιρεία που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών σκοπεύει να κατασκευάσει τον διάδοχο του δοκιμαστικού διαστημικού σκάφους της Prospector-X.

Η αποστολή του νέου διαστημικού σκάφους Prospector-1 είναι να φτάσει και να προσεδαφιστεί σε έναν αστεροειδή όταν ο τελευταίος περάσει σε κοντινή απόσταση από την Γη. Αν και το Prospector-1 δεν πρόκειται να φέρει πίσω στην Γη πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό ή πλατίνα, κατά την διάρκεια της ιστορικής αποστολής θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια του αστεροειδή και θα αναλύσει την σύσταση του για να εντοπίσει πόρους που θα ήταν χρήσιμοι για τα μακροχρόνια σχέδια της Deep Space Industries.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Deep Space Industries, το Prospector-1 θα είναι ένα μικρό διαστημικό σκάφος με βάρος μόλις 50 κιλών, και θα κληρονομήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα ανεκτικά στην ακτινοβολία εξαρτήματα και φορτία από το Prospector-X μετά από την εκτόξευση του το 2017. Αν και η Deep Space Industries στοχεύει στην εξόρυξη μετάλλων και άλλων πόρων από αστεροειδής, το πρώτο προϊόν που θα επιχειρήσει να εξορύξει από αστεροειδή είναι το νερό. Και τα δύο διαστημικά σκάφη της εταιρείας, χρησιμοποιούν το ιδιόκτητο σύστημα πρόωσης της εταιρείας που χρησιμοποιεί υπέρθερμο ατμό αντί για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε άλλους πυραύλους.

 

Η εταιρεία θα επιλέξει τον στόχο της, από μία ομάδα κορυφαίων υποψήφιων αστεροειδών την οποία έχουν επιλέξει εμπειρογνώμονες και ειδικοί της εταιρείας. Όταν ο Prospector-1 φτάσει στον προορισμό του, θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια καθώς και θα αναλύσει το υπέδαφος του αστεροειδή χρησιμοποιώντας μία σειρά από οπτικές και υπέρυθρες κάμερες για να καθορίσει το συνολικό περιεχόμενο νερού, προτού προσεδαφιστεί στον αστεροειδή. Μόλις προσεδαφιστεί, το ταπεινό Prospector-1 θα αποτελέσει την πρώτη εμπορική βάση που δημιουργήθηκε ποτέ σε διαστημικό αντικείμενο ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες αποστολές της Deep Space Industries.

 

 

Link.png Site: Engadget