Η Ιαπωνία έγινε το 5ο έθνος που προσγειώνει με επιτυχία ένα σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης νωρίς το Σάββατο, όταν το διαστημόπλοιο Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) προσγειώθηκε μετά από "20 λεπτά τρόμου".

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ηλιακοί συλλέκτες που προορίζονται για την τροφοδοσία του SLIM δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αναγκάζοντας την εξάρτηση του σκάφους από τις περιορισμένες μπαταρίες του σκάφους.

«Το SLIM έχει επικοινωνήσει με τον επίγειο σταθμό και λαμβάνει εντολές από τη Γη με ακρίβεια. Το διαστημικό σκάφος ανταποκρίνεται σε αυτές με κανονικό τρόπο», δήλωσε ο Hitoshi Kuninaka, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικής και Αστροναυτικής Επιστήμης - JAXA, σε συνέντευξη Τύπου μετά την προσπάθεια προσγείωσης. «Ωστόσο, φαίνεται ότι η ηλιακή κυψέλη δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια αυτή τη στιγμή. Εφόσον δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, η λειτουργία γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση μπαταρίας».

Δυστυχώς, είναι διαθέσιμη μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας της μπαταρίας, η οποία θα εξαντληθεί εντός της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι η αποστολή πιθανότατα θα τελειώσει σύντομα, εκτός αν η κίνηση του ήλιου επιτρέψει στις ηλιακές κυψέλες να φορτιστούν. Εάν τα πάνελ αποτύχουν να μετατρέψουν τελικά το ηλιακό φως σε ενέργεια καθώς οι γωνίες μεταβάλλονται, το SLIM μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην αποστολή αποδείξεων για την ακριβή προσγείωση αντί για την ανάλυση της επιφάνειας, όπως οι προγραμματιζόμενες έρευνες ορυκτών.  Πάντως μέχρι τώρα (πρωί Κυριακής), δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από τη JAXA.

Η προσεδάφιση σηματοδοτεί μια αναγκαία ώθηση μετά τις πρόσφατες αποτυχίες του ιαπωνικού διαστημικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida συνεχάρη την ομάδα για την είσοδό της σε μια αποκλειστική λέσχη προσελήνωσης στο φεγγάρι. Πέρα από την εθνική υπερηφάνεια, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η φιλόδοξη προσπάθεια θα εμπνεύσει τους νέους να αναλάβουν δύσκολες προκλήσεις που προωθούν την επιστήμη.

  • Like 11