Η πρώτη εμπορικού χαρακτήρα αποστολή του ισχυρότερου στον κόσμο πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX «στέφθηκε» με επιτυχία, αφού όχι μόνο ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Arabsat 6A που μετέφερε τέθηκε κανονικά σε τροχιά, αλλά και τα τρία τμήματα που αποτελούσαν τον πύραυλο της SpaceX και που διαχωρίστηκαν κατά την διάρκεια της αποστολής επέστρεψαν με ασφάλεια, κάτι που δεν είχε γίνει στην πρώτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Τότε, το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα του πυραύλου –το κεντρικό «booster» ή «core»- ξέμεινε από καύσιμο με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθούν και οι τρεις μηχανές που ήταν απαραίτητες για την προσνήωση του στην ρομποτική φορτηγίδα της SpaceX και να συντριβεί στον ωκεανό με ταχύτητα 483 χλμ./ώρα. Τα δύο εξωτερικά «boosters» στην πρώτη δοκιμαστική αποστολή προσγειώθηκαν κανονικά με εξαιρετικό συγχρονισμό.

Στην πρώτη ωστόσο εμπορική αποστολή του Falcon Heavy, τόσο τα δύο μικρότερα εξωτερικά τμήματα του πυραύλου όσο και το μεγαλύτερο κεντρικό τμήμα του επέστρεψαν επιτυχώς, με τα δύο ακριανά να προσγειώνονται στις εξέδρες της SpaceX με τις ονομασίες «Landing Zone 1» και «Landing Zone 2» στις ακτές της Φλόριντα, και τον κεντρικό πυρήνα (center core) να προσνηώνεται στην γνωστή φορτηγίδα της εταιρείας «Of Course I Still Love You» χωρίς πρόβλημα.

Να αναφέρουμε, ότι οι πύραυλοι Falcon 9 είχαν αναβαθμιστεί σε «Block 5» από τον περασμένο Μάϊο, με αποτέλεσμα ο Falcon Heavy να είναι 10% ισχυρότερος σε σύγκριση με την έκδοση του που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η αποστολή σηματοδότησε την έναρξη των αποστολών εμπορικού χαρακτήρα για τον πύραυλο Falcon Heavy, που αποτελεί την αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου Falcon 9. Στην ουσία, ο Falcon Heavy αποτελείται από τρεις «πυρήνες» Falcon 9 «συνδεδεμένους» μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα προωθητικό σύστημα ικανό να παράσχει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κιλά ώσης μεταφέροντας σχεδόν 64 τόνους φορτίο. Ο δεύτερος ισχυρότερος πύραυλος στις ΗΠΑ, ο Delta IV Heavy μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο.

The Verge

The Verge

  • Like 2