Εδώ και πολλά χρόνια, η Apple ακολουθούσε σε πωλήσεις τους κατασκευαστές PC και μάλιστα από μεγάλη απόσταση. Πρόσφατα ωστόσο, και σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, η Apple κατέχει ποσοστό 6.3% στην αγορά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, και αυτό σημαίνει ότι είναι ο 5ος μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Apple δεν αποτελεί ακόμα απειλή για κατασκευαστές όπως οι Lenovo (20%), HP (18.8%) και Dell (13.3%) και η IDC πιστεύει ότι λόγω ορισμένων μειώσεων στς τιμές και η βελτιωμένη ζήτηση σε ώριμες αγορές, όπως αυτή της Β.Αμερικής, βοήθησαν την εταιρεία να αυξήσει τα ποσοστά της σε μία αγορά που ολοένα γίνεται και πιο μικρή, αν και για τη Strategy Analytics φαίνεται να υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης (μάλιστα η εταιρεία υποθέτει ότι η αγορά θα σημειώσει αύξηση 5% το 2015).

 

Η IDC είχε προβλέψει αρχικά μείωση αποστολών κατά περίπου 4.1% στην αγορά, ωστόσο η αγορά σημείωσε τελικά μικρότερη μείωση, κατά περίπου 1.7%. Αυτό ίσως αποτελεί και μία ένδειξη σταθεροποίησης στη παγκόσμια αγορά PC, αφού πέρυσι η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν για μείωση περίπου 10% , ενώ στη πραγματικότητα η μείωση ήταν περίπου 7.6%.

 

Η Gartner, από την άλλη, που χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία μέτρησης/ εκτίμησης από την IDC, υποστηριζεί ότι η 5η θέση στους κατασκευαστές παγκοσμίως ανήκει στην ASUS (7.3%) με την Apple να έχει τη 5η θέση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου παραδοσιακά τα πηγαίνει καλά.

 

gallery_286955_1376_65658.jpg

 

gallery_286955_1377_57074.jpg

 

Τα διαφορετικά ποσοστά, είναι θέμα μεθοδολογίας, αφού και οι δύο εταιρείες δεν έχουν επίσημα στοιχεία για αποστολές από όλους τους κατασκευαστές, και υπάρχει αρκετός χώρος για εκτιμήσεις που θα άλλαζαν εύκολα τη κατάταξη. Για να μάθουμε την ακριβή θέση της Apple, θα χρειαστεί να περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία από την Apple μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Link.png Site: Engadget

Link.png Site: The Verge