Όπως είχε ήδη ανακοινώσει, η Apple κυκλοφορεί σήμερα τη νέα έκδοση της πλατφόρμας η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στο iPhone και iPod Touch. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η μετονομασία της από iPhone σε iOS αφού πλέον και το iPad υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 

Το iOS 4.0 είναι συμβατό με τα μοντέλα iPhone 3G και 3GS ενώ θα βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο στο iPhone 4.0 που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα. Η έκδοση για iPad θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο. Οι κάτοχοι iPod Touch 2ης και τρίτης γενιάς θα μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν τη νέα έκδοση και μάλιστα χωρίς χρέωση όπως συνήθιζε μέχρι πρότινος η Apple.

 

Το iOS 4.0 φέρνει σημαντικά χαρακτηριστικά όπως το Multitasking και ένα νέο τρόπο οργάνωσης των εφαρμογών που ήδη έχετε εγκατεστημένες στη συσκευή σας. Με την υποστήριξη multitasking πλέον όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν θα μπορούν να τρέχουν στο παρασκήνιο με ελάχιστη επίπτωση στην αυτονομία της συσκευής. Μόλις υπάρξει ενημέρωση στην εφαρμογή τότε άμεσα ενεργοποιείται από το σημείο που την είχατε αφήσει. Η δυνατότητα αυτή δεν θα υποστηρίζεται στο iPhone 3G.

 

Με τα Folders μπορείτε να ομαδοποιήσετε αρκετές εφαρμογές ή παιχνίδια μεταξύ τους έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν χώρο στην οθόνη του iPhone και να είναι πιο γρήγορη η πρόσβαση σ' αυτά.

 

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν τα εγκαίνια της πλατφόρμας iAds με την οποία η Apple μπαίνει στην απαιτητική αγορά των διαφημίσεων προτείνοντας τη δική της λύση μέσα από πιο εντυπωσιακές και πιο χρηστικές διαφημίσεις. Το ενοποιημένο γραμματοκιβώτιο σας επιτρέπει να δείτε όλα τα email σας από μία τοποθεσία ακόμα και αν έχετε εισάγει διαφορετικούς email λογαριασμούς. To iBooks μετά την εμφάνιση του στο iPad, κάνει την εμφάνιση του και στο iPhone μέσω του οποίου μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρονικά βιβλία ή να διαβάσετε τα δικά σας pdf αρχεία.

 

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι η υποστήριξη ελληνικών φωνητικών εντολών για κλήση τηλεφωνικών επαφών ή τη λειτουργία του iPod. Ακόμα βρίσκουμε μετρητή χαρακτήρων στα SMS, 5χ ψηφιακό zoom , δυνατότητα επιλογής wallpaper στο κεντρικό μενού του iOS καθώς και το Game Center το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το Xbox Live για τα παιχνίδια του iOS 4.0.

 

Η αναβάθμιση γίνεται μέσα από το iTunes για Windows ή Mac OS X.

 

Link.png Site: Μια πρώτη παρουσίαση (video)

Link.png Site: Συζήτηση στο forum