Η Apple εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύστημα αρχείων για όλες τις συσκευές της, για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα HFS και HFS+ (ή HFS Plus).

Το νέο Apple File System ή αλλιώς APFS θα χρησιμοποιείται από όλες τις συσκευές της εταιρείας, και αυτό σημαίνει ότι τα λειτουργικά συστήματα macOS, iOS, watchOS και tvOS θα μοιράζονται ένα και μοναδικό σύστημα αρχείων.

 

Αν και η Apple δεν αναφέρθηκε στο νέο σύστημα αρχείων στο φετινό WWDC, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς μία ενοποιημένη εμπειρία κατά μήκος των wearable, mobile και desktop συσκευών της εταιρείας.

 

Η Apple δεν ενδιαφέρεται να μοιραστεί και πολλές λεπτομέρειες για το νέο σύστημα αρχείων APFS αυτή την περίοδο, ωστόσο το portal για τους developers της εταιρείας παρέχει ορισμένες πληροφορίες: “Το Apple File System (APFS) είναι το επόμενης γενιάς σύστημα αρχείων που σχεδιάστηκε για να εκτείνεται από ένα Apple Watch έως ένα Mac Pro. Το APFS έχει βελτιστοποιηθεί για storage τύπου Flash/ SSD και δημιουργήθηκε με την κρυπτογράφηση να αποτελεί βασικό του χαρακτηριστικό”.

 

Το APFS developer preview είναι διαθέσιμο με το macOS Sierra 10.12 με την τελική έκδοση να έχει προγραμματιστεί για το 2017. Στην τωρινή του έκδοση, το σύστημα αρχείων είναι αρκετά ανώριμο, με την έννοια ότι δεν μπορεί να τρέξει στα hybrid Fusion Drives της Apple ή ότι APFS volumes δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν startup disk.

 

Όσον αφορά στην βελτιώσεις σε σχέση με το HFS Plus, η Apple λέει ότι “το Apple File System υποστηρίζει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του HFS+, και προσφέρει βελτιώσεις και προσθήκες σε σχέση με το HFS+ συμπεριλαμβανομένων των 64-bit inode numbers, 1 nanosecond timestamp granularity, expansive block allocator, υποστήριξη sparse files και crash protection scheme”.

 

Αναμένεται επίσης να διαθέτει copy-on-write metadata, space sharing, file και directory cloning, snapshots και fast directory sizing μεταξύ άλλων. Φυσικά, όλες οι σημερινές αδυναμίες θα εξαλειφθούν πριν το επίσημο λανσάρισμα.

 

Link.png Site: PhoneArena
Link.png Site: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2016/701/[/url]']Introducing APFS (video)