Η δικαστική διαμάχη της Epic Games με την Apple συνεχίζεται αποκαλύπτοντας διάφορα στοιχεία για την στρατηγική της Apple ή το μοντέλο του App Store. Η Epic Games είχε καλέσει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες τον CEO της Tim Sweeney να καταθέσει και πρόσφατα έκανε το ίδιο και η Apple, με τον Tim Cook.

Ο Tim Cook κατέθεσε για να υπερασπιστεί το οικοσύστημα της Apple, και το έκανε, παραθέτοντας τόσο τις αρχές της εταιρείας όσο και σκληρούς οικονομικούς υπολογισμούς. Η δικαστική διαμάχη της Apple με την Epic Games αφορά σε δύο βασικά ζητήματα: κατά πόσο οι αγορές εντός εφαρμογών στο App Store είναι μονοπωλιακές αλλά και κατά πόσο το ίδιο το iOS είναι από μόνο του μονοπώλιο, το οποίο μάλιστα θα έπρεπε να «ανοίξει» σε καταστήματα τρίτων, επιτρέποντας ακόμα και το side-loading των apps. Στην κατάθεση του, ο CEO της Apple έθιξε και τα δύο ζητήματα, υπερασπιζόμενος τις τακτικές της Apple για λόγους ασφάλειας και ιδιωτικότητας των χρηστών που προτιμούν τα προϊόντα της.

«Η ιδιωτικότητα, από τη δική μας οπτική πλευρά, είναι ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα του αιώνα και η προστασία και η ασφάλεια αποτελούν θεμέλια για την ιδιωτικότητα» απάντησε ο Tim Cook σε ερώτηση του δικηγόρου της Apple και συμπλήρωσε: «Η τεχνολογία έχει την ικανότητα να "τραβάει" όλους τους τύπους δεδομένων από τους ανθρώπους και θέλουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία για να μπορούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο».

Η υποστήριξη εφαρμογών που φορτώνονται με πλάγιο τρόπο (sideloading) θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανασχεδίαση του iOS και από ότι φαίνεται ήταν ιδιαίτερα απλό για τον Tim Cook και την Apple να παραθέσουν τα πιθανά μειονεκτήματα. Η παραχώρηση του ελέγχου στους χρήστες είναι κάτι που από μόνο του δημιουργεί κινδύνους με τον Tim Cook να υποστηρίζει στην κατάθεση του ότι άνθρωποι επιλέγουν συγκεκριμένα το iOS ώστε να μην χρειάζεται να λαμβάνουν αποφάσεις που εμπεριέχουν ρίσκο για τα προσωπικά, ευαίσθητα δεδομένα τους. «Προσπαθούμε να δώσουμε στον πελάτη μια ολοκληρωμένη λύση υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών» είπε και «δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει εφικτό από κάποιον τρίτο».

Η Epic Games από την άλλη παρέθεσε τα δικά της επιχειρήματα: ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξακολουθούν να έχουν την επιλογή να κρατούν τα κινητά τους «κλειδωμένα» ωστόσο μπορεί παράλληλα να θέλουν να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα με ακόμη πιο προσεκτικά επιλεγμένες ή ελεγμένες εφαρμογές ή ακόμα καλύτερο έλεγχο του απορρήτου και της ιδιωτικής ζωής. Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Epic Games είχε κατηγορήσει την Apple για υποκρισία, επισημαίνοντας κάποιες αποτυχίες της εταιρείας να εντοπίσει και να αποσύρει ορισμένες εφαρμογές από το App Store (όπως ένα παιχνίδι που ονομάζεται Ganja Farmer: Weed Empire) που παραβίαζαν τους κανονισμούς/ οδηγίες. «Δεν είναι 100%. Δεν είναι τέλειο. Θα διαπιστώσετε ότι γίνονται λάθη» είπε ο Tim Cook όταν ο νομικός σύμβουλος της Apple ρώτησε για αυτά τα περιστατικά. «Αλλά αν κάνεις λίγο πίσω και κοιτάξεις τα πράγματα υπό ορισμένη απόσταση, με περίπου 1,8 εκατομμύρια εφαρμογές στο κατάστημα κάνουμε πραγματικά καλή δουλειά».

Ευτυχώς για την Apple, η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers δεν φαίνεται να έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πλήρες άνοιγμα του iOS. Παρόλα αυτά, ρωτούσε σταθερά ανά διαστήματα για τις αγορές εντός εφαρμογής ή τη δομή μεμονωμένων εφαρμογών όπως το Roblox ωστόσο σπάνια έκανε ερωτήσεις σχετικά με τη διανομή εφαρμογών τρίτων ή το sideloading των εφαρμογών.

Η απώλεια πάντως της προμήθειας από τις αγορές εντός των εφαρμογών θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα για την Apple. Ο Tim Cook μάλιστα αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ασφάλεια και στην προστασία του απορρήτου για να υπερασπιστεί το σύστημα της Apple, λέγοντας πως θα ήταν τόσο ανασφαλές όσο και δύσκολο στην υλοποίηση του ένα έργο που θα επέτρεπε στις ίδιες της εφαρμογές να διαχειρίζονται τις πληρωμές ξεχωριστά. «Το IAP βοηθάει την Apple να συλλέγει την προμήθεια της με αποτελεσματικό τρόπο» – για την επεξεργασία πληρωμών, την εξυπηρέτηση των πελατών και την χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας της Apple. Χωρίς τις αγορές εντός εφαρμογής «θα έπρεπε να βρούμε έναν άλλο σύστημα για την τιμολόγηση/ χρέωση των προγραμματιστών και των εταιρειών ανάπτυξης, το οποίο θα ήταν κατά την άποψη μου χαοτικό» είπε ο Tim Cook. «Ουσιαστικά θα σταματούσαμε να εκμεταλλευόμαστε την πνευματική μας ιδιοκτησία».

Η Apple κάλεσε επίσης να καταθέσει και έναν ειδικό για να περιγράψει πως το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης τμήμα της εταιρείας που στοιχίζει πολλά δισεκατομμύρια βοηθάει τους developers στη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένων και των APIs της εταιρείας όπως των Metal και CoreML. Αναμφισβήτητα, δεν είναι και ότι χειρότερο να επωφελείται η Apple από τις τεράστιες επενδύσεις της. Ωστόσο, με καλύτερες δυνατότητες προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους για την Apple δεν βελτιώνουν ευθέως την ευημερία των καταναλωτών, κάτι που βεβαίως είναι κρίσιμης σημασίας σε τέτοιες υποθέσεις που αφορούν μονοπωλιακές τακτικές. Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers πάντως έκανε ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον Tim Cook, όπως για παράδειγμα αν τα V-Bucks στο Fortnite ή ο χρυσός στο Candy Crush, ουσιαστικά επιδοτούσαν το υπόλοιπο App Store. Η δικαστής επίσης δεν φαίνεται να συμπαθεί ιδιαίτερα τις μικροσυναλλαγές εντός των βιντεοπαιχνιδιών καθώς αναφέρθηκε αρκετές φορές σε αρπακτικές ή αυθόρμητες αγορές. Αυτό ωστόσο που έχει σημασία για την Apple είναι ότι αναφέρθηκε ξεχωριστά στα παιχνίδια την ώρα που η Epic Games επιθυμεί να «καλύψει» όλες τις αγορές εντός του App Store και η Apple να περιορίσει τις όποιες απώλειες, αν υπάρξουν, μόνο όσον αφορά τις αγορές βιντεοπαιχνιδιών.