Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το ιστορικό των συζητήσεων που λαμβάνει χώρα μεταξύ του χρήστη και του Siri, του "ψηφιακού προσωπικού βοηθού" που συναντάμε στα iPhone 4s & 5 αλλά και στο iPad 3/4, παραμένουν στους servers της εταιρείας για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από την κριτική που άσκησε ομάδα υπέρμαχη των πολιτικών ελευθεριών, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Apple δεν ενημερώνει καταλλήλως τους χρήστες για κρίσιμα θέματα ασφαλείας.

 

Άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο η εταιρεία συλλέγει και κρατά τέτοιου είδους δεδομένα, διαβεβαίωσε όμως ότι οι ερωτήσεις των χρηστών διατηρούνται για έως δύο χρόνια. Το Siri που απαιτεί διαρκώς σύνδεση στο internet προκειμένου να καταστεί λειτουργικό, στέλνει απευθείας «ερωτήματα» στους διακομιστές της εταιρείας πριν οι χρήστες λάβουν απάντηση από την χαρακτηριστική αυτόματη φωνή. Τα δεδομένα αναλύονται από την εταιρεία ενώ ένας τυχαίος κωδικός δίνεται στη συσκευή από την οποία στάλθηκαν τα δεδομένα στους servers της Apple. Έπειτα από έξι μήνες ο αριθμός αυτός «αποσυνδέεται» από τα αποθηκευμένα αρχεία, εντούτοις αυτά διατηρούνται για ένα διάστημα 18 μηνών επιπλέον.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρεία, ο Trudy Miller φέρεται να ανέφερε σε δήλωσή του: «Η Apple διατηρεί τα συγκεκριμένα ανώνυμα αρχεία για δύο χρόνια. Αν ο χρήστης απενεργοποιήσει το Siri τότε όλα τα δεδομένα που αφορούν αυτό και οι κωδικοί αναγνώρισης διαγράφονται εντελώς».

 

Από την μεριά της η Nicole Ozer δεν πείθεται από την απάντηση του στελέχους, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν συνδέονται με χρήστες, ούτε οδηγούν σε αυτούς, αλλά αντίθετα αναγνωρίζονται με τυχαίους αριθμούς. Μάλιστα η Ozer δηλώνει συμπληρωματικά: «Η επικοινωνία με το Siri μπορεί να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα ενώ εφιστά την προσοχή τι λέγεται μέσω αυτού».

 

Παρά τις αυξημένες ανησυχίες που προκαλεί η δήλωση της Apple, κατά πολλούς τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.

 

Link.png Site: http://www.neowin.net/news/apple-keeps-your-conversations-with-siri-for-two-years[/url]']neowin.net