Το εργοστάσιο τσιπ της TSMC αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Αριζόνα, θα αρχίσει να παράγει τσιπ με την κατασκευαστική μέθοδο των 4 νανομέτρων, μόλις ανοίξει το 2024 χάρη στην προτροπή της Apple και άλλων εταιρειών, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Το εργοστάσιο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει με την παραγωγή τσιπ 5 νανομέτρων, αλλά με την Apple και άλλες εταιρείες να επιθυμούν όλο και περισσότερο να προμηθεύονται εξαρτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η TSMC αναβάθμισε τα σχέδιά της, ώστε η εγκατάσταση να είναι σε θέση να προμηθεύει πιο πρωτοποριακά τσιπ.

Η TSMC δήλωσε προηγουμένως ότι θα κατασκευάζει 20.000 wafers ανά μήνα στις εγκαταστάσεις της Αριζόνα, αν και η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί από αυτά τα αρχικά σχέδια, δήλωσαν οι άνθρωποι. Η Apple θα χρησιμοποιήσει περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής καθώς η παραγωγή θα ξεκινήσει.

Η Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βασίζονται στην TSMC για τις ανάγκες τους σε τσιπ και η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι θα μπορούν να προμηθεύονται περισσότερους επεξεργαστές από τις ΗΠΑ, ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή τους από την Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook έχει δηλώσει πριν μερικές ημέρες στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να προμηθεύεται τσιπ από το εργοστάσιο της Αριζόνα. 

Τα νέα σχέδια αναμένεται να ανακοινωθούν στο Φοίνιξ την ερχόμενη Τρίτη, όπου αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος Joe Biden, η υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Sueκαθώς και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang.

Εκτός από την εγκατάσταση παραγωγής 4 νανομέτρων, η TSMC φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει επίσημα τα σχέδια της για μια δεύτερη φάση που περιλαμβάνει ένα νέο εργοστάσιο που θα παράγει ακόμη πιο προηγμένα τσιπ, με την κατασκευαστική μέθοδο των 3 νανομέτρων αυτή τη φορά, μια εξέλιξη που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ιδρυτή της TSMC, Morris Chang.

Τα πιο πρόσφατα τσιπ της Apple κατασκευάζονται με τη διαδικασία των 5 νανομέτρων και η μετάβαση σε πιο προηγμένες διαδικασίες αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την αυτονομία των συστημάτων που ενσωματώνονται όπως smartphones και laptops. Η Apple φημολογείται ότι θα στηριχθεί σε κατασκευαστικές μεθόδους των 4 και 3 νανομέτρων για ορισμένα από τα επερχόμενα τσιπ της σειράς M και A για χρήση σε Mac, iPad, iPhone και άλλα προϊόντα.
 

  • Like 1