Η Ταϊβανέζικη εταιρεία που κατασκευάζει και προμηθεύει με chips τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο – Apple, NVIDIA, AMD, Qualcomm κ.ά- σκοπεύει να κατασκευάσει μία δεύτερη εγκατάσταση στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η δεύτερη μονάδα της TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) θα βρίσκεται δίπλα στην πρώτη -αξίας $12 δισεκατομμυρίων- που κατασκευάστηκε και έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει να λειτουργεί στο Φοίνιξ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η τοποθεσία για το δεύτερο εργοστάσιο βρίσκεται στα βόρεια του Φοίνιξ και το κόστος του αναμένεται να είναι παρόμοιο με αυτό που κόστισε η οικοδόμηση και ο εξοπλισμός του πρώτου για το οποίο η εταιρεία δεσμεύτηκε το 2020. Στην πρώτη εργοστασιακή μονάδα, η εταιρεία σχεδίαζε να ξεκινήσει την κατασκευή chips με μέθοδο 5nm, ωστόσο τα σχέδια της άλλαξαν και πρόκειται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή chips -και σε μεγάλες ποσότητες- χρησιμοποιώντας μέθοδο 4nm. Η μαζική παραγωγή στο πρώτο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

tsmc-arizona.jpeg

Στο δεύτερο εργοστάσιο, βόρεια του Φοίνιξ, η TSMC θα κατασκευάζει ακόμα πιο προηγμένα chips, χρησιμοποιώντας μέθοδο 3nm. Σύμφωνα με φήμες, η Apple θα κατασκευάσει τους επεξεργαστές M2 Pro ή M3 με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ο επεξεργαστής M3 να κατασκευαστεί με τη βελτιωμένη μέθοδο 3nm (3nm+ ή 3nm enhanced). Η ίδια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή του A17 SoC που θα βρίσκεται στο εσωτερικό των συσκευών iPhone 15 Pro/ Pro Max. Ο γνωστός δημοσιογράφος Mark Gurman από το Bloomberg έχει γράψει ότι ο επεξεργαστής M2 Pro θα χρησιμοποιηθεί στα 14-inch και 16-inch MacBook Pro και σε ένα high-end Mac mini.

Τα νέα σχετικά με τα σχέδια της TSMC έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση του Joe Biden προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις για την κατασκευή επεξεργαστών και άλλων τύπων chips επί Αμερικανικού εδάφους. Η διοίκηση του Joe Biden προσφέρει σε εταιρείες δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και οικονομική ενίσχυση για να εγκατασταθούν στη χώρα ή για να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Intel. Οι προσπάθειες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των φιλοδοξιών της Κίνας στον τεχνολογικό τομέα καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι εν λόγω προσπάθειες επιταχύνθηκαν αφού η έλλειψη chips στα τέλη του 2020 αλλά και κατά τη διάρκεια του 2021 υπογράμμισαν πόσο σημαντικοί έχουν γίνει οι ημιαγωγοί στον χώρο των ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, της αυτοκινητοβιομηχανίας κ.ά.

Τα εργοστάσια της TSMC βρίσκονται στην Ταϊβάν, αλλά λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο στην πόλη Κάμας, κομητεία Κλάρκ της Ουάσιγκτον, καθώς και κέντρα σχεδιασμού στο Ώστιν του Τέξας και στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, πράγμα που σημαίνει ότι η δεύτερη μονάδα στην Αριζόνα θα είναι η τρίτη μονάδα παραγωγής της στις Ηνωμένες Πολιτείες .

  • Thanks 1