Η Apple ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σταδιακά το επόμενο διάστημα σε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των AirTags, που στόχο έχουν να περιορίστει η ανεπιθύμητη παρακολούθηση για όσους τα χρησιμοποιούν κακόβουλα.

Σε επερχόμενη ενημέρωση λογισμικού, η Apple σχεδιάζει να εφαρμόσει νέες προειδοποιήσεις απορρήτου που θα εμφανίζονται κατά τη ρύθμιση του AirTag για να αποτρέψει την κακόβουλη χρήση. Η προειδοποίηση θα καταστήσει σαφές ότι το AirTag είναι συνδεδεμένο με ένα Apple ID, ότι η χρήση του για την παρακολούθηση ατόμων είναι έγκλημα και ότι οι αρχές μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του AirTag. Η Apple λέει ότι η γλώσσα της ειδοποίησης θα μπορούσε να αλλάξει ελαφρώς, αλλά βασικά θα μεταφέρει τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Το AirTag είναι συνδεδεμένο με το Apple ID σας. Το AirTag προορίζεται αποκλειστικά για την παρακολούθηση αντικειμένων που σας ανήκουν. Η χρήση του AirTag για την παρακολούθηση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους είναι έγκλημα σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το AirTag έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζεται από τυχόν θύματα και να δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να ζητούν πληροφορίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση του κατόχου τους».

airpods-unknown-accessory-detect.jpeg.228f9dc352c7a5fa21695dac95986094.jpeg

Η Apple πρόκειται επίσης να διορθώσει ένα bug που προκαλούσε σύγχυση σχετικά με την ανεπιθύμητη παρακολούθηση. Όπως ισχύει τώρα, τα AirPods μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισης της προειδοποίησης "Unknown Accessory Detected " που κάποιοι ερμήνευαν ως ειδοποίηση από κάποιο AirTag που βρίσκεται σε κοντινή τους θέση. Τα AirTags δεν μπορούν να εμφανίσουν το συγκεκριμέννο μήνυμα κάτι που δεν ισχύει για τα AirPods Pro, AirPods Max, AirPods τρίτης γενιάς και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα gadget συμβατό με το δίκτυο Find My. Στη νέα ενημέρωση λογισμικού, τα AirPods θα μεταδίδουν το σωστό μήνυμα, έτσι ώστε οι χρήστες να μην βλέπουν πλέον μπερδεμένα μηνύματα.

Παράλληλα με τις αλλαγές αυτές που έρχονται σύντομα σε επερχόμενη ενημέρωση του λογισμικού των AirTags, η Apple ενημερώνει τους χρήστες με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες ασφαλείας που είναι ενσωματωμένες στα AirTag, AirPods και γενικότερα σε κάθε gadget που συνδέεται στο δίκτυο Find My‌. Η εταιρεία δίνει αναλυτικές εξηγήσεις σχετικά με το ποια αξεσουάρ μπορούν να ενεργοποιήσουν μια ανεπιθύμητη ειδοποίηση παρακολούθησης, εικόνες για το πώς φαίνονται αυτές οι ειδοποιήσεις και πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες μετά τη λήψη μιας τέτοιας ειδοποίησης.

Η τεκμηρίωση είναι πολύ πιο λεπτομερής αυτή τη φορά και περιλαμβάνει επίσης συνδέσμους προς συνδέσμου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι εάν αισθάνονται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους, καθώς και σαφείς οδηγίες για την εύρεση και απενεργοποίηση ενός AirTag.

image.png.272efef3530bedee1fc5c79ce87b2f93.png image.png.a97a7ccee207e9a8786a4ad87bdfec20.png

Αν και οι παραπάνω είναι οι άμεσες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η Apple, η εταιρεία εργάζεται επίσης για νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρόκειται να εφαρμοστούν αργότερα μέσα στο έτος. Η εύρεση ακριβείας, οι βελτιωμένες ειδοποιήσεις οθόνης και οι πιο δυνατοί ήχοι θα κάνουν πιο δύσκολη τη χρήση των AirTags για σκοπούς παρακολούθησης ατόμων.

Συγκεκριμένα η Apple θα προχωρήσει στις παρακάτω αλλαγές:

Εύρεση ακριβείας - Οι χρήστες iPhone 11, iPhone 12 και iPhone 13 που λαμβάνουν μια ανεπιθύμητη ειδοποίηση παρακολούθησης μπορούν να εντοπίσουν ένα άγνωστο AirTag με ακρίβεια, παρόμοια με τη δυνατότητα εύρεσης ακριβείας που είναι διαθέσιμη στους κατόχους AirTag. Το χαρακτηριστικό θα παρέχει την απόσταση και την κατεύθυνση προς ένα άγνωστο AirTag όταν βρίσκεται εντός εμβέλειας, διευκολύνοντας τον εντοπισμό του.

Εμφάνιση ειδοποίησης με ήχο - Όταν ένα AirTag που δεν βρίσκεται κοντά στον κάτοχό του αναπαράγει έναν ήχο για να ειδοποιήσει το κοντινό περιβάλλον, θα εμφανίσει επίσης μια ειδοποίηση στα κοντινά iPhone, iPad ή iPod touch, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί με ήχο ή εύρεση ακριβείας εάν η λειτουργία είναι διαθέσιμη. Η Apple λέει ότι αυτή η δυνατότητα λύνει το πρόβλημα εντοπισμού ενός AirTag είτε όταν ο ήχος είναι δύσκολο να ακουστεί ή έχει απενεργοποιηθεί σκοπίμως το ενσωματωμένο ηχείο του AirTag. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που σε ιστοσελίδες αγγελιών, ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν AirTags στα οποία έχει γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση, με ξεκάθαρο στόχο την ανεπιθύμητη παρακολούθηση ατόμων ή αντικειμένων.

Νέες ειδοποιήσεις ανεπιθύμητης παρακολούθησης - Η Apple πρόκειται να ενημερώσει το σύστημα ειδοποιήσεών της για να ειδοποιεί τους χρήστες νωρίτερα ότι ένα άγνωστο αξεσουάρ δικτύου AirTag ή Find My‌ μπορεί να βρίσκεται κοντά τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αύξηση έντασης ήχου AirTag - Όταν ένας χρήστης iOS λαμβάνει μια ανεπιθύμητη ειδοποίηση παρακολούθησης, μπορεί να κάνει το AirTag να αναπαράγει έναν ήχο για να διευκολύνει τον εντοπισμό. Η Apple πρόκειται να προσαρμόσει τη σειρά ήχων για να χρησιμοποιήσει πολλούς από τους πιο δυνατούς τόνους για να κάνει τα AirTags πιο εύκολα στην εύρεση.

airtag-on-bag.jpeg.3babd83f06bcdeb56147f54029f60498.jpeg

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κυκλοφορήσουν οι νέες δυνατότητες, με την Apple να αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο τρέχων έτος. Οι προσθήκες αυτές έχουν σχεδιαστεί για χρήστες προϊόντων Apple, με την εταιρεία να μην σχεδιάζει κάτι για κατόχους Android συσκευών, πέρα από μια εφαρμογή που έχει κυκλοφορήσει με πολλά όμως προβλήματα.

Εκτός από τη σχετική ανακοίνωση για τις επερχόμενες αλλαγές στα AirTags, η Apple αναφέρει ότι το απόρρητο των AirTags ήταν πάντα προτεραιότητα. Η ανεπιθύμητη παρακολούθηση "είναι εδώ και πολύ καιρό ένα κοινωνικό πρόβλημα", σύμφωνα με την Apple, γι' αυτό και τα AirTags κατασκευάστηκαν αρχικά με γνώμονα το απόρρητο και με τις ειδοποιήσεις πρόληψης που σχεδιάστηκαν για να παρέχουν ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις παρακολούθησης.

Η Apple αναφέρει ακόμα ότι διαβάζει τα σχόλια των χρηστών και καινοτομεί για να κάνει συνεχείς βελτιώσεις για να αποτρέψει την ανεπιθύμητη παρακολούθηση, επομένως ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες αλλαγές στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούν Android smartphone χωρίς να μπορούν να δούν παρόμοιες ειδοποιήσεις.

Η χρήση των AirTag για ανεπιθύμητη παρακολούθηση απασχολεί από την αρχή της κυκλοφορίας τους την εταιρεία, με την Apple να αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις αρχές σε περιπτώσεις όπου κάποιο χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς. Κάθε AirTag έχει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό και κάθε AirTag σχετίζεται με ένα Apple ID. Μόλις λάβει σχετικό αίτημα, η Apple μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες όπως σε ποιον ανήκει το AirTag κάτι που έγινε και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η αστυνομία να μπορέσει να εντοπίσει τον δράστη, ο οποίος συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

  • Like 2