Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Apple δημιουργεί το δικό της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ορισμένοι μηχανικοί της εταιρείας το αποκαλούν "Apple GPT".

Η εταιρεία φέρεται να μην έχει ακόμη κάποιο σχέδιο για τη δημόσια κυκλοφορία της τεχνολογίας στο κοινό. Το chatbot χρησιμοποιεί το δικό του framework μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) που ονομάζεται "Ajax", τρέχει στο Google Cloud και είναι κατασκευασμένο με το Google JAX, ένα framework που δημιουργήθηκε για την επιτάχυνση της έρευνας μηχανικής μάθησης. Πηγές κοντά στους εμπλεκόμενους αναφέρουν στο Bloomberg ότι η Apple έχει πολλές ομάδες που εργάζονται πάνω στο project, το οποίο περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Καθώς άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Microsoft και Google, προχώρησαν γρήγορα στην κυκλοφορία δικών τους προϊόντων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρήσεις και στο ευρύ κοινό, η Apple έλαμψε δια της απουσίας της. Ενώ η Apple απαγόρευσε στους εργαζομένους της να χρησιμοποιούν το ChatGPT, το Bloomberg αναφέρει ότι οι μηχανικοί έχουν χρησιμοποιήσει εσωτερικά το chatbot που στηρίζεται στο Ajax framework. Το Ajax δημιουργήθηκε για να "ενοποιήσει την ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης", αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η Apple έχει παραμείνει ανενεργή στο χώρο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative ai), αν και η εταιρεία έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στο λογισμικό της εδώ και πολύ καιρό. Το πιο διάσημο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της είναι το Siri, η φωνητική βοηθός που βοήθησε στην έναρξη της τάσης μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το Siri έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, έχοντας μείνει πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό. Για να ενισχύσει τις προσπάθειές της, η Apple προσέλαβε το 2018 τον John Giannandrea, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της AI και της αναζήτησης στην Google, για να επιβλέπει το Siri και τις ομάδες μηχανικής μάθησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Giannandrea και ο ανώτερος αντιπρόεδρος μηχανικής λογισμικού της Apple, Craig Federighi, ηγούνται της πρωτοβουλίας AI της Apple.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Good Morning America, ο Tim Cook δήλωσε ότι η τεχνολογία AI είναι κάτι που η Apple "εξετάζει προσεκτικά". Ο Cook εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα προϊόντα AI κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των τηλεφωνικών αποτελεσμάτων τον περασμένο Μάιο.
 

  • Like 3