Η Apple, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης της πλέον σημαντικής αναθεώρησης λογισμικού για το watchOS μέχρι σήμερα.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο γνωστός και καλά πληροφορημένος συνήθως δημοσιογράφος του Bloomberg, Mark Gurman. Όπως υποστηρίζει σε σχετικό άρθρο του, η εταιρεία πρόκειται να επανασχεδιάσει το περιβάλλον χρήσης με τα widgets να αποκτούν έναν περισσότερο κεντρικό ρόλο στον τρόπο αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή. Περιγράφοντας το νέο περιβάλλον χρήσης, ο Mark Gurman υποστηρίζει ότι πρόκειται να επαναφέρει ορισμένα χαρακτηριστικά του συστήματος «Glances» που αποτελούσαν βασικό στοιχείο της πρώτης έκδοσης του watchOS ενώ παράλληλα δανείζεται το στυλ των widgets που παρουσιάστηκαν μαζί με το iOS 14 πέρυσι.

Ο Mark Gurman επίσης προσθέτει ότι το νέο περιβάλλον χρήσης θα «θυμίζει» την πρόσοψη Siri που παρουσίασε η εταιρεία με το watchOS 4 το 2017 ωστόσο θα λειτουργεί ως «επικάλυψη» (overlay) για οποιαδήποτε όψη ρολογιού θέλει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει. «Είναι επίσης παρόμοιο με τις στοίβες γραφικών στοιχείων», προσθέτει ο Mark Gurman αναφερόμενος στη λειτουργία iOS που σας επιτρέπει να κάνετε κύλιση στα widgets που έχετε τοποθετήσει το ένα πάνω στο άλλο.

Παράλληλα, η Apple σύμφωνα με αναφορές δοκιμάζει αυτή τη περίοδο μία αλλαγή/τροποποίηση στον τρόπο που λειτουργούν τα φυσικά κουμπιά του Apple Watch. Με τον επανασχεδιασμό του περιβάλλοντος χρήσης, όταν ο χρήστης πιέσει την ψηφιακή κορώνα (Digital Crown) θα εκκινεί την οθόνη του νέου λειτουργικού συστήματος με τα widgets αντί να σας μεταφέρει στην αρχική οθόνη όπως συμβαίνει με το περιστροφικό χειριστήριο και το WatchOS 9. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο επανασχεδιασμός του λειτουργικού συστήματος ενδέχεται να ξενίσει ορισμένους χρήστες -ή να εκνευρίσει άλλους- η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Mark Gurman, να κάνει αυτή την ενημέρωση προαιρετική, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Η αναθεώρηση, όπως υποστηρίζει, είναι μία έμμεση παραδοχή για την Apple, ότι μία εμπειρία χρήσης εφαρμογών που μοιάζει με εκείνη του iPhone «δεν σημαίνει ότι έχει νόημα σε ένα ρολόϊ, δηλαδή σε ένα μέρος όπου χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις από τη μεριά του χρήστη».

Με το παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple (WWDC 2023) να βρίσκεται μόλις κάτι παραπάνω από ένα μήνα μακριά, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε και πολύ προτού μάθουμε από πρώτο χέρι τις νέες αλλαγές στο watchOS και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στα μοντέλα Apple Watch.

  • Like 1