Η Apple ανακοίνωσε μια ενημέρωση στις πολιτικές της που αφορούν στις συνδρομές, η οποία υποτίθεται ότι θα κάνει την αυτόματη ανανέωση τους μία απρόσκοπτη διαδικασία για τους χρήστες, αλλά θα μπορούσε επίσης και να οδηγήσει σε αιφνιδιαστικές χρεώσεις.

Σύμφωνα με την παλαιότερη πολιτική, ο τεχνολογικός γίγαντας ζητούσε από τους χρήστες να επιλέξουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να σταματήσουν τη συνδρομή τους, προτού χρεωθούν περισσότερα χρήματα στην περίπτωση που ο πάροχος αποφάσιζε την αύξηση της τιμής. Στο μέλλον ωστόσο, η Apple θα επιτρέπει στους developers να χρεώνουν αυτομάτως υψηλότερες τιμές (στην περίπτωση που αποφάσισαν να αυξήσουν το αντίτιμο της συνδρομής) εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Η Apple πάντως, θα ειδοποιεί εκ των προτέρων τους χρήστες για την αύξηση της τιμής είτε μέσω ειδοποίησης (push notification) είτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να έχουν τον χρόνο να αποφασίσουν αν θέλουν να καταργήσουν την εγγραφή τους προτού χρεωθούν. 

Στην ανακοίνωση της, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι οι developers θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα αν ωστόσο δεν αυξάνουν την τιμή περισσότερο από μία φορά το χρόνο. Επιπλέον, η αύξηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα $5 και το 50% της τρέχουσας τιμής συνδρομής ή τα $50 και το 50% της τιμής της τρέχουσας ετήσιας συνδρομής. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως οι χρήστες θα χρεώνονται αυτόματα $15 για μία συνδρομή που στο παρελθόν ήταν $10. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις οι χρήστες θα δουν ότι η συνδρομή τους αυξήθηκε στα $30 όταν κάποτε κόστιζε $20, καθώς το κόστος μπορεί να είναι 50% υψηλότερο από εκείνο της παλαιότερης συνδρομής, ωστόσο η αύξηση είναι σημαντικά υψηλότερη από $5.

Η Apple υποστηρίζει ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι χρήστες να χάνουν ή να μην βλέπουν τα μηνύματα που τους ζητούν να επιλέξουν της υψηλότερες τιμές συνδρομής, γεγονός που διακόπτει τη λειτουργία της υπηρεσίας. Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε είναι εξίσου πιθανό να χάσουν και τις ειδοποιήσεις ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με τις αυξήσεις στα κόστη των συνδρομών. Εφόσον οι developers μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα μόνο μία φορά το χρόνο, όσοι είναι… αδίστακτοι δεν θα μπορούν τουλάχιστον να επωφεληθούν με κακόβουλο τρόπο από το σύστημα αυξάνοντας συχνά τις τιμές τους (έστω και για λίγα χρήματα). Σε κάθε περίπτωση, και κυρίως τα άτομα που διαθέτουν περιορισμένους προϋπολογισμούς, καλό είναι να ελέγχουν συχνά τα email τους για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρεώνονται υψηλότερες τιμές από αυτές που μπορούν να πληρώσουν.

  • Haha 6
  • Confused 2