Καθώς γνωρίζει πως ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν τα tracker της για κακόβουλη χρήση, κάτι το οποίο θέλει να περιορίσει

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Apple διέθεσε τον πολυαναμενόμενο έξυπνο tracker της, γνωστό ως AirTag. Όπως και με άλλα παρόμοια προϊόντα από τις Tile και Samsung, το AirTag είναι ένας εύκολος τρόπος να εντοπίζει κανείς σημαντικά αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλι, βαλίτσες κλπ.

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως μεταξύ AirTag και άλλων tracker είναι πως λειτουργεί ο εντοπισμός, με το AirTag να χρησιμοποιεί τα ενεργά iPhone παγκοσμίως. Χωρίς καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη, τα AirTag κάνουν ping σε κοντινά iPhone και βοηθούν στον τριγωνισμό μιας ακριβούς τοποθεσίας μέσω του δικτύου της Apple.

Δεν άργησαν πολύ όμως να έρθουν στο προσκήνιο ανησυχίες κακόβουλης χρήσης, καθώς το πολύ μικρό μέγεθος σε συνδυασμό με την ακρίβεια τοποθεσίας, επιτρέπουν σε κάποιους να παρακολουθούν άλλα άτομα ή και να κάνουν άλλες παραβάσεις στην ιδιωτική ζωή άλλων ανθρώπων.

Η Apple θέλει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, κάνοντας μεγάλες αλλαγές τον τρόπο λειτουργίας των AirTag. Επίσης μέσα στο έτος, θα διαθέσει εφαρμογή για Android ώστε το κοινό που δεν έχει iPhone να μπορεί να μάθει αν τον παρακολουθεί κάποιος μέσω AirTag.

Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η Apple έχει να κάνει με το πόσο χρόνος χρειάζεται μέχρι το AirTag στείλει ειδοποίηση. Ουσιαστικά το λογισμικό της Apple θα έχει μεθόδους να αντιλαμβάνεται αν χρησιμοποιείται για παρακολούθηση ατόμου. Αν ανιχνεύσει πως το AirTag χρησιμοποιείται για παρακολούθηση, το AirTag θα κάνει θόρυβο για να ειδοποιήσει το άτομο το οποίο παρακολουθείται.

Όταν κυκλοφόρησε αρχικά, το AirTag έκανε θόρυβο μετά από τρεις ημέρες. Μετά τη νεότερη ενημέρωση θα κάνει θόρυβο σε τυχαίες στιγμές μεταξύ 8 και 24 ώρες αφού ανιχνευτεί. Η Apple υποστηρίζει πως το μικρότερο διάστημα ειδοποίησης θα κάνει τη χρήση των AirTag πιο ασφαλες.

Η Android εφαρμογή των AirTag παραμένει ίσως το σημαντικότερο θέμα, καθώς χωρίς τη συγκεκριμένη εφαρμογή, ο μόνος τρόπος να γνωρίζει κανείς ότι παρακολουθείται είναι μέσω του ειδοποιητικού θορύβου. Ακόμα κι αν έβρισκε το θύμα το AirTag, δε θα μπορούσε να το απενεργοποιήσει ή να εντοπίσει τον υπεύθυνο. Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, μια εφαρμογή από την Apple θα εξαλείψει τα θέματα αυτά.

Παρόλο που η εταιρεία είναι αποφασισμένη να διαθέσει την Android εφαρμογή μέσα στο έτος, δεν μοιράστηκε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα λειτουργεί και τι λειτουργίες θα υποστηρίζει. Είναι πιθανό να μάθουμε περισσότερα στο WWDC 2021 που ξεκινάει σε λίγες μέρες.