Ως αναβάθμιση στο Mac Mini του 2018, το φετινό μοντέλο θα εξοπλίζεται με το M1 chip, προσφέροντας ανώτερες επιδόσεις με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση.

Στο πλαίσιο του "One More Thing" event, η Apple ανακοίνωσε το φετινό, ανανεωμένο Mac Mini. Η βασική αλλαγή, όπως και στα φετινά MacBook, είναι η χρήση του νέου M1 chip που κατασκευάζει η Apple, το οποίο βασίζεται σε ARM.

Χάρη σε αυτό, το Mac Mini καταλήγει έως και τρεις φορές ταχύτερο από το μοντέλο του 2018 που ενσωμάτωνε επεξεργαστή Intel, ενώ και στα γραφικά έρχονται σημαντικές βελτιώσεις, κάνοντάς το έως και 6 φορές καλύτερο στον τομέα αυτό. Παράλληλα, καταφέρνει να ρίχνει την κατανάλωση ενέργειας έως και 60%, κι εκεί είναι το μεγάλο «στοίχημα» της εταιρείας: πρόκειται για ένα γρήγορο και ισχυρό μηχάνημα με εντυπωσιακή σχέση απόδοσης προς Watt.

mac-mini.png

Μικρό σε μέγεθος, δεν διαφέρει σημαντικά σε επίπεδο σχεδιασμού από το μοντέλο του 2018, πέραν των θυρών που βρίσκονται στο σώμα του. Διαθέτει δύο θύρες USB-C (με υποστήριξη Thunderbolt και USB 4), δύο θύρες USB-A, μια θύρα Ethernet και μια θύρα HDMI - το προηγούμενο μοντέλο διέθετε δύο επιπλέον θύρες USB. Παρόλα αυτά, υποστηρίζει έξοδο σήματος σε έως και δύο οθόνες, ενώ υποστηρίζει και την οθόνη 6K Pro Display XDR της Apple.

Όπως ανακοινώθηκε και για τα MacBook, η στροφή σε ARM SoC επιτρέπει στο Mac Mini να τρέχει εφαρμογές iPhone και iPad, με το λογισμικό Rosetta 2 Emulator να διαχειρίζεται τις ήδη υπάρχουσες, σχεδιασμένες για Intel εφαρμογές.

Το Mac Mini θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: με 8GB RAM και 256GB SSD (699$), και σε έκδοση με 512GB SSD (899$). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επέμβουν» σε αυτά, καθώς προσφέρεται αναβάθμιση μνήμης RAM έως και 16GB και αναβάθμιση αποθηκευτικού χώρου με SSD έως 2TB. 

  • Like 3