Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως ποτέ δεν ξέρεις...

Ο Πίτερ Μπούτιτζετζ, Υπουργός Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησε τους οδηγούς να μην παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου τους, ενώ φορούν το Vision Pro, τη νέα συσκευή μεικτής πραγματικότητας που παρουσίασε προ ημερών η Apple.

Θα έπρεπε να είναι προφανές, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι το να φοράει κανείς την ογκώδη συσκευή που παρουσίασε η Apple ενώ κινείται με ταχύτητα είναι μάλλον απίθανο να βελτιώσει τις οδηγικές ικανότητες του χρήστη, ο οποίος κινδυνεύει να καταλήξει πάνω σε κάποιο στατικό αντικείμενο, το οποίο οπωσδήποτε δεν θα είναι εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά απολύτως αληθινό.

Για όσους τυχόν δεν έχουν αναζητήσει ακόμη πληροφορίες για το Vision Pro, δεν πρόκειται για οθόνη προβολής πληροφοριών για το πώς κινείται ένα αυτοκίνητο, που θα επέτρεπαν στον οδηγό να έχει πληρέστερη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Είναι ένας "χωρικός υπολογιστής", σύμφωνα με την Apple. Με άλλα λόγια, είναι μια συσκευή που στόχο έχει να ενισχύσει την παραγωγικότητα του χρήστη, ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να αντικαταστήσει στο περίπου αλλά όχι ακριβώς τον υπολογιστή σας, ένα gadget που προσφέρει επιλογές διασκέδασης οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την οδήγηση του αυτοκινήτου σας ενώ σας αποσπούν την προσοχή ένα σωρό διαφορετικές εφαρμογές και δεν έχετε πλήρες οπτικό πεδίο.

Ο Μπούτιτζετζ αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει το φαινομενικά προφανές καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο ενός άντρα που φοράει το Vision Pro ενώ οδηγεί ένα Tesla Cybetruck. To ρήμα "οδηγεί", βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται με την πλέον καταχρηστική έννοια. Άλλωστε, το άτομο που κάθεται στη θέση του οδηγού είναι φανερό πως δεν ακουμπάει το τιμόνι -ας ελπίσουμε ότι το όχημα βρίσκεται τουλάχιστον σε λειτουργία Autopilot- ενώ κάνει διάφορες χειρονομίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι απασχολημένος με διάφορες εφαρμογές που προβάλλονται στο Vision Pro.

Στην ιστοσελίδα της Apple, κάτω από τον τίτλο "Χρησιμοποιείστε με ασφάλεια το Vision Pro", ο τεχνολογικός κολοσσός αναφέρει ότι η συσκευεί διαθέτει "ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις και πτώσεις", αν και οι συγκεκριμένες "συγκρούσεις" αναφέρονται σε περιπτώσεις που ο χρήστης πέσει πάνω σε έναν τοίχο, όχι αν καρφωθεί στην ουρά ενός λεωφορείου.

Η Apple δεν προειδοποιεί κάπου τους οδηγούς να μη χρησιμοποιούν το Vision Pro ενώ κρατάνε τιμόνι, γιατί θεώρησε πως ήταν απολύτως προφανές. Δεν αποκλείεται τώρα να προσθέσει τη σχετική προειδοποίηση στην ιστοσελίδα της.

Μέχρι στιγμής, η εταιρία έχει κυκλοφορήσει διαφημίσεις και άλλο προωθητικό υλικό που δείχνουν τη συσκευή να χρησιμοποιείται σε διάφορα σημεία του σπιτιού, καθώς και σε αεροπλάνο (από επιβάτη, όχι τον πιλότο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τους ανθρώπους...) Μάλιστα, στη διάρκεια επίδειξης σε πιθανούς πελάτες, η Apple έστησε ένα "καθιστικό" για να παρουσιάσει τη συσκευή σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό περιβάλλον. Πουθενά δεν εμφανίζεται η καμπίνα ενός αυτοκινήτου.

Το κατά πόσο οι οδηγοί θα λάβουν υπόψη τους την προειδοποίηση του Μπούτιτζετζ θα αποδειχτεί στην πορεία. Δύσκολα θα στοιχημάτιζε κάποιος, όμως, πως δεν θα δούμε την τροχαία να σταματά για πρώτη φορά οδηγό που φορούσε το Vision Pro ενώ οδηγούσε.

  • Like 1
  • Confused 2