Μιλώντας στο Global Privacy Summit, ένα διεθνές συνέδριο που επικεντρώνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Washington D.C., o Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η δημοφιλής Αμερικάνικη εταιρεία.

Ο Tim Cook στον λόγο του στο συνέδριο αναφέρθηκε στην δέσμευση της Apple για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η οποία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

«Ο αγώνας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν είναι εύκολος, ωστόσο είναι μια από τις πιο ουσιαστικές μάχες της εποχής μας» είπε ο Tim Cook. «Είμαστε υπερήφανοι όλοι εμείς στην Apple που στεκόμαστε στο πλάι όσων εργάζονται για την προώθηση των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας και απορρήτου σε όλο τον κόσμο. Ως εταιρεία, αντλούμε βαθιά έμπνευση από όλα όσα μπορεί να κάνει δυνατά η τεχνολογία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η τεχνολογία δεν είναι ούτε εγγενώς καλή ούτε εγγενώς κακή. Είναι ακριβώς αυτό για το οποίο τη φτιάχνουμε. Είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά τις φιλοδοξίες των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν, των ανθρώπων που την κατασκευάζουν και των ανθρώπων που την ελέγχουν» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο Tim Cook αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά απορρήτου της Apple που δίνουν στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, όπως είναι το χαρακτηριστικό App Tracking Transparency ωστόσο δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» για τους προτεινόμενους κανονισμούς και τη νομοθεσία που θα ελαχιστοποιήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά και θα εκθέσουν τους χρήστες σε κινδύνους απορρήτου και ασφάλειας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, ο προτεινόμενος νόμος για τις ψηφιακές αγορές θα απαιτούσε από την Apple να επιτρέψει την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών εκτός του App Store στο iPhone (sideloading).

«Εδώ στην Washington και αλλού, εκείνοι που χαράσσουν τις πολιτικές λαμβάνουν μέτρα στο όνομα του ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Apple να αφήσει εφαρμογές εντός του iPhone οι οποίες παρακάμπτουν το App Store μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται sideloading» δήλωσε ο Tim Cook για να συμπληρώσει: «Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που διψούν για δεδομένα θα είναι σε θέση να αποφύγουν τους κανόνες απορρήτου μας και να παρακολουθούν τους χρήστες μας παρά τη θέλησή τους. (Το sideloading) Θα παρείχε επίσης σε κακόβουλους παράγοντες έναν τρόπο για να παρακάμψουν τις ολοκληρωμένες προστασίες ασφαλείας μας και να έρθουν σε άμεση επαφή με τους χρήστες μας».

Τέλος, ο Tim Cook δήλωσε ότι η Apple πιστεύει στην προώθηση και τη θέσπιση κανονισμών που δεν θα υπονομεύουν την προστασία του απορρήτου. «Αν αναγκαστούμε να αφήσουμε μη ελεγμένες εφαρμογές να εισέλθουν στο iPhone, οι ακούσιες συνέπειες θα είναι πρωτόγνωρες» προειδοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple. «Και όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αισθανόμαστε την υποχρέωση να υψώσουμε τη φωνή μας και να ζητήσουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεργαστούν μαζί μας για να προωθήσουμε στόχους που πραγματικά πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε, χωρίς να υπονομεύουμε το απόρρητο».

 

  • Like 3
  • Haha 1