Η Apple εργάζεται πάνω στις επόμενες εκδόσεις των δημοφιλών λειτουργικών της συστημάτων, iOS 18, iPadOS 18 και macOS 15, μετά την κυκλοφορία των iOS 17, iPadOS 17 και macOS 14 πριν από δύο μήνες περίπου.

Η Apple έχει υιοθετήσει έναν ετήσιο κύκλο αναβάθμισης για τη μεγάλη πλατφόρμα λογισμικού της και με αυτό το ρυθμό έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τα bugs και τη σταθερότητα των πλατφορμών. Σύμφωνα με μια νέα αναφορά του δημοσιογράφου Mark Gurman του Bloomberg, ο Craig Federighi, ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple στο τμήμα Software Engineering, σταμάτησε προσωρινά την ανάπτυξη του iOS 18 και του macOS 15 για να επιτύχει τους στόχους ποιότητας.

Ο σκοπός της διακοπής ήταν να δοθεί στους προγραμματιστές χρόνος για να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος bugs που προέκυψαν νωρίς στη διαδικασία ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg. Ο κύριος στόχος της Apple είναι να διορθώσει τα προβλήματα που επηρεάζουν την απόδοση των εφαρμογών, ώστε να διασφαλίσει ότι οι χρήστες της θα έχουν μια σταθερή εμπειρία από την πρώτη ημέρα. Μόλις διορθωθούν αυτά τα σημαντικά ζητήματα, τότε οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν για την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών που προστεθούν στα iOS 18, watchOS 11 και macOS 15.

Σύμφωνα με τον Gurman, η "παύση" μιας εβδομάδας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αφού η ανώτερη διοίκηση εντόπισε έναν ανησυχητικό αριθμό "διαφυγών", δηλαδή σφαλμάτων που δεν βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εσωτερικών δοκιμών. Η παύση μιας εβδομάδας μπορεί να μη φαίνεται μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι ένα σημαντικό γεγονός για μια εταιρεία του μεγέθους και της εμβέλειας της Apple. "Είναι ένα πρόβλημα 10.000 ανθρώπων που πληκτρολογούν κώδικα και προκαλούν θέματα στο λειτουργικό σύστημα", δήλωσε μία από τις ανώνυμες πηγές του Gurman.

Η Apple φέρεται να ολοκλήρωσε τις εργασίες για την έκδοση M1 του iOS 18/iPadOS 18 (κωδική ονομασία Crystal) και του macOS 15 (Glow). Το M1 αναφέρεται στο πρώτο ορόσημο ανάπτυξης μιας πλατφόρμας λογισμικού της Apple. Η διακοπή της ανάπτυξης αναφέρεται στις εκδόσεις Μ2 των παραπάνω λειτουργικών συστημάτων.

Μέσα σε 2 μήνες, η Apple έχει κυκλοφορήσει αρκετές ενημερώσεις για το iOS 17 για να διορθώσει bugs που αντιμετώπιζαν οι πελάτες. Η έκδοση, iOS 17.1, έλυσε μεταξύ άλλων προβλήματα με το "burn-in" της οθόνης στο iPhone 15 και την απόκριση του πληκτρολογίου ενώ η έκδοση 17.1.1 που κυκλοφόρησε σήμερα λύνει το πρόβλημα με τους ασύρματους φορτιστές των αυτοκινήτων BMW και το iPhone 15. Οι κάτοχοι των νέων iPhone 15 και iPhone 15 Pro αντιμετώπισαν επίσης ένα περίεργο bug που έβαζε τα τηλέφωνα σε loop ενημέρωσης όταν προσπαθούσαν να μεταφέρουν δεδομένα από ένα παλιό iPhone.