Σύμφωνα με το Ασιατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei, οι προμηθευτές της Apple βρίσκονται σε συζητήσεις για την κατασκευή των Apple Watch και MacBook για πρώτη φορά στο Βιετνάμ.

Οι προμηθευτές της Apple, Luxshare Precision Industry και Foxconn (Hon Hai Precision Industry) -με έδρα στην Κίνα και στην Ταϊβάν αντίστοιχα- ξεκίνησαν δοκιμαστικά την παραγωγή του Apple Watch στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ. Η Apple επίσης ζήτησε από τους προμηθευτές να ξεκινήσουν δοκιμαστικά τη λειτουργία μίας γραμμής παραγωγής για το Macbook. Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Nikkei, η πρόοδος για τη μεταφορά σημαντικού μέρους της μαζικής παραγωγής στη χώρα ήταν αρκετά αργή, τόσο εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με την πανδημία όσο και επειδή η παραγωγή των φορητών υπολογιστών απαιτεί μία σημαντικά μεγαλύτερη αλυσίδα εφοδιασμού.

Το Βιετνάμ είναι ήδη ο σημαντικότερος κόμβος παραγωγής της Apple εκτός της Κίνας. Στο Βιετνάμ παράγεται μία ευρεία γκάμα κορυφαίων προϊόντων της Αμερικάνικης εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μοντέλων iPad και των ακουστικών AirPods. Το Apple Watch ωστόσο είναι μία εξαιρετικά προηγμένη συσκευή, καθώς η ενσωμάτωση τόσων πολλών τεχνολογικά εξελιγμένων εξαρτημάτων σε τόσο μικρό χώρο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες. Η παραγωγή μίας τόσο εξελιγμένης συσκευής θα αποτελούσε σημαντική νίκη για το Βιετνάμ, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναβαθμίσει περαιτέρω τον κατασκευαστικό τομέα της.

Η Apple μετέφερε επίσης μέρος της παραγωγής iPad στο Βιετνάμ, αφού τα συνεχή lockdowns των εργοστασίων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Σαγκάη προκάλεσαν μεγάλες και συνεχείς διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η Κινέζικη εταιρεία BYD ήταν η πρώτη που βοήθησε με την μετάβαση της παραγωγής στο Βιετνάμ, αν και πηγές είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei ότι και η Foxconn είναι μεταξύ των εταιρειών που βοηθούν την Apple με την κατασκευή περισσότερων συσκευών iPad στη μικρή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Apple βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με προμηθευτές για την δημιουργία γραμμών παραγωγής για τα έξυπνα ηχεία HomePod στο Βιετνάμ.

Η Apple με τον καιρό έχει μεταφέρει την κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή του iPhone από την Κίνα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, όπου ξεκίνησε να κατασκευάζει το iPhone 13 νωρίτερα φέτος, και σχεδιάζει επίσης να συναρμολογήσει και μοντέλα iPad. Η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο, μαζί με χώρες όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ, γίνεται όλο και πιο σημαντική για τους κατασκευαστές, καθώς προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τους μακριά από την Κίνα, για ευνόητους λόγους.

  • Like 1