Αν και η Apple εξήλθε αλώβητη από τη δικαστική αίθουσα τον περασμένο Σεπτέμβριο στις εννέα από τις δέκα κατηγορίες στην δικαστική διαμάχη της με την Epic Games, με την τελευταία μάλιστα να καλείται να καταβάλει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην Apple ως αποζημίωση για παραβίαση της σύμβασης, η νίκη της Epic Games στην μία από τις δέκα κατηγορίες ήταν ένα μεγάλο αγκάθι για την εταιρεία που διατηρεί την έδρα της στο Κουπερτίνο στην Καλιφόρνια.

Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers έκρινε ότι η Apple μπορεί να μην λειτουργεί μονοπωλιακά στις συναλλαγές gaming εντός των εφαρμογών του App Store ωστόσο κάλεσε την εταιρεία να αλλάξει τις πολιτικές στο ηλεκτρονικό της κατάστημα ώστε να επιτρέπει στους developers να συμπεριλάβουν κουμπιά μεταδεδομένων, εξωτερικούς συνδέσμους ή άλλες δράσεις εντός των εφαρμογών τους που θα κατευθύνουν τους πελάτες σε άλλους μηχανισμούς πληρωμών πέρα από εκείνον της Apple. Με αυτόν τον τρόπο, οι developers θα μπορούσαν να παρακάμπτουν το τέλος 15% έως 30% επί των εσόδων τους που καρπώνεται η δημοφιλής Αμερικάνικη εταιρεία.

Η Apple υποστήριξε τότε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο App Store θα μπορούσαν να «διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των προγραμματιστών και πελατών που παρέχεται από το App Store» καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Apple και στους καταναλωτές, με την Αμερικάνικη εταιρεία να ισχυρίζονται επίσης ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να εργαστεί στα «περίπλοκα και ταχέως εξελισσόμενα νομικά, τεχνολογικά και οικονομικά ζητήματα» που θα προκαλούσε η απαιτούμενη αλλαγή.

Η Apple είχε διορία έως στις 9 Δεκεμβρίου για να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονταν. Όπως ήταν φυσικό, η Apple άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση και ζήτησε να «παγώσει» η διαταγή ωσότου εκδικαστεί η έφεση με τη δικαστή να απορρίπτει το αίτημα της εταιρείας. Τελικώς, μία ημέρα πριν την εφαρμογή της διαταγής, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Apple που είχε ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση που απέρριπτε την αναστολή ωσότου εκδικαστεί η έφεση στην πρωτόδικη, μόνιμη απόφαση. Χάρη στην μικρή αυτή νίκη, η Apple κέρδισε πολύτιμο χρόνο -καθώς για να παρθεί η τελική απόφαση θα χρειαστούν πολλοί μήνες- και επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο App Store μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Το εφετείο ενέκρινε την αναστολή της διαταγής δηλώνοντας ότι η Apple απέδειξε ότι η έφεση της εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με την απόφαση της πρωτόδικης απόφασης.

«Η Apple απέδειξε, τουλάχιστον, ότι η έφεση της εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου, ότι η Epic Games απέτυχε να αποδείξει ότι η συμπεριφορά της Apple παραβίαζε οποιονδήποτε αντιμονοπωλιακό νόμο, αλλά έδειξε ότι η ίδια συμπεριφορά παραβίαζε την νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού της πολιτείας της Καλιφόρνιας. [...] Ως εκ τούτου, αποδεχόμαστε την πρόταση της Apple να διατηρηθεί το μέρος (i) της παραγράφου (1) της μόνιμης διαταγής. Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εκδοθεί η εντολή στην παρούσα προσφυγή».

Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης ωσότου εκδικαστεί πλήρως η υπόθεση, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Και καθώς το δικαστήριο θα εξετάζει την έφεση της Apple, η τελευταία θα μπορεί να λειτουργεί το ‌App Store ως είχε. Σε περίπτωση που το εφετείο αποφασίσει τελικά υπέρ της Apple μετά την εξέταση της υπόθεσης, η πρωτόδικη απόφαση θα μπορούσε να ακυρωθεί οριστικά. Όσον αφορά το Fortnite, δεν φαίνεται επί του παρόντος να επιστρέφει στην πλατφόρμα της Apple.