Επιβεβαιώνοντας τις φήμες αλλά όχι τις προσδοκίες, η Apple παρουσίασε σήμερα τη δική της πρόταση στους tablet υπολογιστές με την ονομασία iPad. Το iPad είναι στην ουσία ένα μεγάλο iPhone αφού τα κοινά τους σημεία είναι αρκετά με σημαντική όμως διαφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται η κάθε συσκευή.

 

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPad βρίσκουμε οθόνη 9.7' ιντσών LCD Glossy που υποστηρίζει multitouch σε συνδυασμό με τη τεχνολογία IPS κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά σε φορητό υπολογιστή. Για πρώτη φορά επίσης βλέπουμε τον επεξεργαστή A4 που κατασκευάζει η ίδια η Apple και είναι χρονισμένος στο 1GHz. Η μέγιστη ανάλυση είναι 1024x768, υπάρχει υποστήριξη Wifi 802.11n, bluetooth, ψηφιακή πυξίδα, GPS καθώς και δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα 3G.

 

Εξωτερικά το iPad εντυπωσιάζει θυμίζοντας αρκετά το iPhone ενώ το πίσω μέρος χρησιμοποιεί το ίδιο αλουμίνιο περίβλημα των MacBook Pro. Εντύπωση προκαλεί το πάχος της συσκευής το οποίο είναι μόνο 1,27 εκατοστά με το βάρος να μη ξεπερνά τα 700 γραμμάρια.

 

Στη παρουσίαση του, ο πρόεδρος της Apple Steve Jobs τόνισε ότι το iPad καλύπτει σημαντικές αδυναμίες των netbooks αλλά και e-book readers. Προσφέρει καλύτερη εμφάνιση φωτογραφιών, video, πλοήγηση στο internet ενώ για την ανάνγωση ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών η Apple εγκαινιάζει το iBook Store μέσω του οποίου θα είναι δυνατό το κατέβασμα βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων μέσα από τις συνεργασίες που ανακοίνωσε η εταιρεία.

 

Όπως αναμενόταν, το λειτουργικό σύστημα του iPad στηρίζεται στο iPhone και γι'αυτό υπάρχει η δυνατότητα αναπαραγωγής όλων των εφαρμογών του App Store σε πλήρη οθόνη με ειδικό βάρος να δίνεται στα παιχνίδια. Επιπλέον μέσω του iPad SDK το οποίο διαθέτει από σήμερα η Apple, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη native εφαρμογών που θα κάνουν χρήση των νέων χαρακτηριστικών του γραφικού περιβάλλοντος της συσκευής.

 

Το iPad θα κυκλοφορήσει σε 2 κύριες εκδόσεις με την Apple να ανακοινώνει παγκόσμια διάθεση από τη πρώτη ημέρα κυκλοφορίας. Η πρώτη έκδοση έρχεται σε 2 μήνες και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά με Wifi εκτός του 3G με πρώτη τιμή τα $499 για το μοντέλο των 16gb, $599 για τα 32gb και $699 για τα 64gb. Η έκδοση με Wifi και 3G αναμένεται σε 3 μήνες με τιμή στα $629 για το μοντέλο των 16gb, $729 για τα 32gb και τέλος τα $829 για το κορυφαίο μοντέλο των 64gb.

 

Link.png Site: Σχετική συζήτηση στο forum

Video Video: Παρουσίαση του Steve Jobs

Link.png Site: Apple.com