O τεχνολογικός κολοσσός ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τις προτάσεις του στην κατηγορία των tablet για πρώτη φορά από το 2022.

Έχουν περάσει περισσότεροι από 18 μήνες αφότου η Apple αναβάθμισε για τελευταία φορά τη σειρά προϊόντων iPad, με το διάστημα αυτό να είναι το μεγαλύτερο αφότου ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο προϊόν το 2010. Η "ανομβρία" αυτή τερματίζεται στις 7 Μαΐου.

Σε λίγες ημέρες, λοιπόν, ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αναβαθμίσεις για το iPad Pro και το iPad Air, καθώς και νέες εκδόσεις των αξεσουάρ για αυτές τις συσκευές. Η εταιρία θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις αυτές στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής εκδήλωσης με την επωνυμία "Let Loose" που αναμένεται να διαρκέσει κάτι περισσότερο από μισή ώρα.

Αλλάζοντας τακτική, η Apple θα προχωρήσει στην παρουσίαση στις 7 π.μ. ώρα Ειρηνικού (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας), δηλαδή τρεις ώρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι η εκδήλωση της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί σε ώρες απολύτως βολικές για τους φίλους της Apple στην Ευρώπη και -ενδεχομένως σημαντικότερο- σε ώρα που θα επιτρέψει στους καταναλωτές της Ασίας να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις λίγο πριν πέσουν για ύπνο. Η ενίσχυση των πωλήσεων στην Κίνα αποτελεί βασικό στόχο της εταιρίας το τελευταίο διάστημα.

Εντωμεταξύ, το διάστημα που διανύουμε χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την αγορά των iPad. Μετά από μια δυναμική ενίσχυση των πωλήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται συρρίκνωση της ζήτησης. Οι πωλήσεις iPad ήταν ιδιαίτερα ισχνές κατά το τελευταίο τρίμηνο, οπότε σημείωσαν έντονη πτώση, της τάξης του 17%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple προέβλεψε ότι τα έσοδα από τα iPad θα ανακάμψουν κατά το τρέχον τρίμηνο και ποντάρει στα νέα μοντέλα ώστε να ανακτήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Αντίθετα με τις κορυφαίες εκδηλώσεις παρουσίασης νέων προϊόντων που διοργανώνει η Apple -το Worldwide Developers Conference τον Ιούνιο και την παρουσίαση των νέων iPhone το Σεπτέμβριο- δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μεγάλη, δια ζώσης συγκέντρωση τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. Αντίθετα, η Apple διοργανώνει μικρότερες παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σχετικές ανακοινώσεις σε βίντεο και να δοκιμάσουν τις νέες συσκευές από κοντά.

Ακολουθεί ο κατάλογος των προϊόντων που αναμένεται να παρουσιαστούν στην εκδήλωση, καθώς και ορισμένα που λογικά θα ακολουθήσουν αργότερα.

Τα νέα iPad:

Πρωταγωνιστής αναμένεται να είναι το νέο iPad Pro με ανανεωμένο σχεδιασμό και ακόμη πιο διαυγή οθόνη. Θα είναι το πρώτο iPad που θα διατεθεί με οθόνη OLED, τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα iPhone ήδη από το 2017. Εκτός του ότι βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας, οι οθόνες OLED επιτρέπουν το σχεδιασμό λεπτότερων συσκευών και η Apple λογικά θα παρουσιάσει μια αντίστοιχα κομψότερη πρόταση για το iPad Pro. Τα νέα iPad εκτιμάται πως θα παρουσιαστούν με οθόνες 11 και 12,9 ιντσών, ενώ ενδέχεται να είναι οι πρώτες συσκευές της Apple που θα ενσωματώνουν επεξεργαστές Μ4. Αυτοί οι επεξεργαστές θα υποστηρίζουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενίσχυσης της θέσης της Apple στο συγκεκριμένο τομέα, με την εταιρία να αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικότερα σε αυτό το κομμάτι τον Ιούνιο.
 

Το iPad Air, η πρόταση της Apple στη μεσαία κατηγορία, θα έχει επίσης την τιμητική της την Τρίτη. Εδώ, η σημαντική εξέλιξη είναι ότι η Apple θα προσφέρει τη συσκευή με επιλογή δεύτερης, μεγαλύτερης οθόνης, για πρώτη φορά. Η έκδοση των 12,9 ιντσών θα είναι ίση σε μέγεθος με το iPad Pro, προσφέροντας στους καταναλωτές έναν οικονομικότερο τρόπο να αποκτήσουν tablet με μεγάλη οθόνη. Η υφιστάμενη έκδοση των 10,9 ιντσών θα παραμείνει, ενώ και τα δύο μοντέλα πιθανότατα θα αναβαθμιστούν με επεξεργαστές Μ2, τους οποίους η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά με το MacBook Air το 2022.

Ανανεωμένα αξεσουάρ:

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το Apple Pencil θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρουσίαση της Τρίτης: η εταιρία απεικόνιζε τη γραφίδα στην πρόσκληση για την εκδήλωση. Το ανανεωμένο Pencil θα προσφέρει απτική ανάδραση, λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να αισθάνονται μια ελαφρά δόνηση όταν ενεργοποιούν λειτουργίες της γραφίδας. Οι χρήστες πιθανότατα θα είναι επίσης σε θέση να ασκούν ελαφρά πίεση στο Pencil ώστε να εκτελούν ορισμένες λειτουργίες. Το Pencil ανανεώθηκε για τελευταία φορά το 2023, όταν η Apple παρουσίασε μια νέα, οικονομικότερη πρόταση. Η γραφίδα που θα παρουσιαστεί στις επόμενες ημέρες θα αντικαταστήσει το κορυφαίο μοντέλο, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2018.

Η Apple θα παρουσιάσει επίσης το ανανεωμένο Magic Keyboard, περιφερειακό το οποίο λειτουργεί ως θήκη για το iPad και περιλαμβάνει πληκτρολόγιο και μικρό trackpad. Η νέα έκδοση αναμένεται να είναι περισσότερο ανθεκτική και να κατασκευάζεται από αλουμίνιο, ώστε το iPad που προστατεύει να παραπέμπει περισσότερο σε υπολογιστή laptop. Για την υφιστάμενη έκδοση έχουν καταγραφεί παράπονα χρηστών ότι σχίζεται ή διαλύεται μετά από μερικούς μήνες χρήσης.

Ακολουθούν αργότερα:

Η Apple εργάζεται παράλληλα σε μια οικονομικότερη εκδοχή της 10ης γενιάς iPad. Το συγκεκριμένο μοντέλο διατίθεται αυτή τη στιγμή στα 449 δολάρια, όμως η εταιρία μάλλον θέλει να φέρει το κόστος πιο κοντά στα 329 δολάρια για το μοντέλο 9ης γενιάς, κίνηση η οποία θα της επέτρεπε να αποσύρει σταδιακά την παλιότερη έκδοση. Όμως, μια τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, το νωρίτερο.

Παράλληλα, η εταιρία σχεδιάζει έναν ανανεωμένο iPad mini, το οποίο αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά το 2021. Το νέο μοντέλο, όμως, που θα ενσωματώνει ταχύτερο επεξεργαστή, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη.

Ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένες νύξεις για τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του iPad Pro, όμως επίσημες ανακοινώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν σε επίπεδο λογισμικού πριν τον Ιούνιο. Τότε, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει το iPadOS 18, στο πλαίσιο του Worldwide Developers Conference.

H  εταιρία πλησιάζει επίσης στην παραγωγή μιας ανανεωμένης, οικονομικότερης έκδοσης των AirPods, όμως αυτά δεν πρόκειται να παρουσιαστούν πριν το φθινόπωρο, παράλληλα με τα νέα iPhone.

Τέλος, τα Mac δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Παρότι το νέο iPad Pro πιθανολογείται πως θα ενσωματώνει τον επεξεργαστή Μ4 -που θα χρησιμοποιηθεί και στα Mac- οι νέοι υπολογιστές θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο 2024.

  • Like 2