Τη φήμη για εσκεμμένη μείωση των επιδόσεων των παλιότερων iPhone από την Apple, καταρρίπτει η Futuremark. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη φήμη, η Apple υποτίθεται πως, με την έκδοση νέων αναβαθμίσεων του iOS, επιβραδύνει τις προηγούμενες “γενιές” iPhone, για να ωθήσει τους καταναλωτές να αγοράσουν καινούρια συσκευή.

Η Futuremark έχει συγκεντρώσει 100.000 αποτελέσματα benchmarking από το 2016, από 7 διαφορετικά μοντέλα iPhone που “τρέχουν” 3 διαφορετικές εκδόσεις του iOS. Έτσι, μπόρεσε να αντιπαραβάλει τις επιδόσεις των συσκευών, για να ελέγξει κατά πόσο υπάρχουν μειώσεις κατά τη μετάβαση από το iOS 9 στο iOS 10 και, τέλος, στο iOS 11.

 

Η πρώτη συσκευή που μπήκε στο “μικροσκόπιο” ήταν το iPhone 5s, η παλιότερη συσκευή που είναι συμβατή με το iOS 11. Η Futuremark χρησιμοποίησε για τη δοκιμή το 3DMark Sling Shot Extreme Graphics και υπολόγισε το σκορ του μοντέλου κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

 

Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ταχύτητα της GPU παρέμεινε σταθερή στις τρεις εκδόσεις, με ελάχιστες αυξομειώσεις που “κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα”. Από την άλλη, η ταχύτητα της CPU μετρήθηκε με το 3DMark Sling Shot Extreme Physics και, πάλι, τα αποτελέσματα έδειξαν σταθερές επιδόσεις.

 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες συσκευές, δηλαδή τα iPhone 6, 6s, και 7, στις μετρήσεις της ταχύτητας της GPU υπήρξαν μερικές ήπιες ελαττώσεις και αυξήσεις. Παράλληλα, στα iPhone 6 και 7, οι επιδόσεις της GPU εμφάνισαν άνοδο συγκριτικά με τις παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού.

 

Και στις τρεις συσκευές, η ταχύτητα της CPU παρουσίασε μία τάση ελαφράς μείωσης, κάτι που η Futuremark αποδίδει σε δευτερεύουσες αναβαθμίσεις του iOS ή σε άλλους παράγοντες. Πάντως, σύμφωνα με την εταιρεία, οι κάτοχοι των συσκευών είναι απίθανο να διαπιστώσουν αυτές τις μικρές διαφορές, κατά την καθημερινή χρήση.

 

Συμπερασματικά, το Futuremark αποφαίνεται πως η επεξεργασία των στοιχείων δεν αποκαλύπτει κάποια “ίχνη συνωμοσίας”.

 

“Τα δεδομένα benchmarking δείχνουν πως, αντί να μειώνει εσκεμμένα τις επιδόσεις των παλιότερων μοντέλων της, στην πραγματικότητα η Apple ανταποκρίνεται επάξια στην υποστήριξη των παλιότερων συσκευών της, με συχνές αναβαθμίσεις που διατηρούν σε ένα σταθερό επίπεδο τις επιδόσεις σε όλες τις εκδόσεις του iOS”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Link.png Site: Μacrumors