Τις χειρότερες επιδόσεις της από το 2020 κατέγραψε ο τεχνολογικός κολοσσός στην Κίνα, επηρεασμένος και από τη δυναμική παρουσία της Huawei στην κατηγορία των premium συσκευών, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της αγοράς.

Το μερίδιο της Apple στη μεγαλύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων περιορίστηκε στο 15,7% κατά το πρώτο τρίμηνο, από 19.7% ένα χρόνο νωρίτερα. Το αποτέλεσμα αυτό την περιόρισε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη Huawei, οι πωλήσεις της οποίας κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 70% σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Counterpoint. 

H Apple απώλεσε τα πρωτεία ως της εταιρίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κινητών στην Κίνα από τη Vivo, υποχωρώντας στην τρίτη θέση για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τη Huawei να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 15,5% σε σχέση με το 9,3% που κατέγραφε ένα χρόνο νωρίτερα. Η Honor, εταιρία που απευθύνεται στη μαζική αγορά και προέκυψε από τη Huawei κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Apple και της προσέφερε περίπου το 17% των συνολικών εσόδων της κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2023.

Η συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της Apple στην Κίνα καταγράφεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης στοιχείων νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική εταιρία σημείωσε πτώση σχεδόν 10% διεθνώς στις αποστολές κινητών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, έχοντας πληγεί από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό Android, με τη νοτιοκορεατική Samsung να ηγείται αυτής της αγοράς.

Η Samsung, μάλιστα, ήταν η εταιρία που απέσπασε από την Apple τα πρωτεία ως μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας κινητών για το πρώτο τρίμηνο.

Εντωμεταξύ, την Τρίτη η μετοχή της Apple κατέγραφε πτώση της τάξης του 0,4% ενόψει της έναρξης των συναλλαγών στην αμερικανική χρηματαγορά. Μέσα στο 2024 η μετοχή της έχει σημειώσει πτώση που αγγίζει το 14%, ενώ την Παρασκευή η εταιρία ανακοίνωσε τα χειρότερα εβδομαδιαία αποτελέσματά της εδώ και οκτώ μήνες.

Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η Apple προχώρησε σε διαφημιστικές καμπάνιες στην Κίνα, επιχειρώντας να προσελκύσει το αγοραστικό κοινό μέσω εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για την αγορά συγκεκριμένων μοντέλων iPhone με ποσά τα οποία άγγιζαν τα 180 ευρώ.

Η Huawei κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά τη σειρά Pura 70, όπου περιλαμβάνονται οι ναυαρχίδες της, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε παρουσιάσει τη σειρά Mate 60. Η σειρά αυτή θεωρήθηκε ως προάγγελος δυναμικής επιστροφής της κινεζικής εταιρίας στην κατηγορία των συσκευών υψηλών επιδόσεων και περιγράφηκε από ορισμένους παρατηρητές ως θρίαμβος έναντι των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εταιρία, καθώς οι συσκευές περιέχουν προηγμένο chip κινεζικής κατασκευής.

Η Αμερικανίδα υπουργός εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε την Κυριακή ότι το τσιπ πάνω στο οποίο βασίζεται η ναυαρχίδα της Huawei δεν είναι εξίσου προηγμένο με τα αμερικανικά, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδείκνυε πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό αποδίδουν.

Η καναδική εταιρία ερευνών Techinsights εκτιμά ότι οι συνολικές αποστολές κινητών στην Κίνα φέτος θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια τεμάχια, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων συσκευών της σειράς Pura 70. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό, η Huawei θα καταλάβει την πρώτη θέση στην αγορά, με μερίδιο 19%, έναντι 12% το 2023.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η αγορά κινητών στην Κίνα κατέγραψε αύξηση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, αυτή τη φορά κατά 1,5%, σύμφωνα με την Counterpoint.

  • Like 3
  • Thanks 2
  • Haha 2