Τα iPhone 15 Pro και Pro Max σηματοδότησαν το ντεμπούτο ενός νέου χαρακτηριστικού - του Action Button (Κουμπί Ενέργειας) .

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Macrumors, η Apple σκοπεύει να ενσωματώσει αυτό το χαρακτηριστικό σε ολόκληρη τη σειρά των «απλών» iPhone 16.

Η ιδέα του κουμπιού Action δεν είναι καινούργια. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να λανσαριστεί μαζί με τα απτικά πλήκτρα έντασης ήχου και λειτουργίας με το iPhone 15 Pro. Ωστόσο, λόγω άλυτων τεχνικών προκλήσεων, τα απτικά κουμπιά καταργήθηκαν, όμωςτο κουμπί Action επέζησε και συμπεριλήφθηκε στην τελική έκδοση των iPhone 15 Pro και Pro Max.

Στα iPhone 15 Pro και Pro Max, το κουμπί Action πήρε τη θέση του διακόπτη σίγασης που αποτελούσε βασικό στοιχείο σε όλα τα προηγούμενα μοντέλα iPhone. Σε αντίθεση όμως με τον διακόπτη σίγασης, ο οποίος είχε μόνο μία λειτουργία, το κουμπί Action προσφέρει στους χρήστες του iPhone ένα πλήθος χρήσεων. Μπορεί να προγραμματιστεί για να εκτελεί διάφορες λειτουργίες, όπως:

  • Αθόρυβη λειτουργία: Η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν το κουδούνισμα και τις ειδοποιήσεις, παρόμοια με το διακόπτη κουδουνίσματος σε παλαιότερα μοντέλα iPhone.
  • Φακός: Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία φακού του iPhone.
  • Κάμερα: H λειτουργία εκκινεί την εφαρμογή Κάμερα, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν από τη λειτουργία φωτογραφίας, selfie, βίντεο, πορτραίτου ή selfie πορτραίτου.
  • Συντομεύσεις: Η λειτουργία ανοίγει μια συντόμευση από την εφαρμογή Συντομεύσεις, ενεργοποιώντας μια σειρά από πολύ χρήσιμες λειτουργίες.
  • Φωνητικό υπόμνημα: Οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν ή να σταματήσουν την εγγραφή μιας φωνητικής σημείωσης.
  • Εστίαση: Αυτό ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί μια συγκεκριμένη λειτουργία εστίασης.
  • Χαρακτηριστικά προσβασιμότητας: Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν μια ποικιλία χαρακτηριστικών και ρυθμίσεων προσβασιμότητας, που απευθύνονται σε χρήστες με προβλήματα όρασης ή ακοής.
  • Μεγεθυντικός φακός: Αυτό μετατρέπει την κάμερα του iPhone σε μεγεθυντικό φακό μέσω της εφαρμογής Magnifier.
  • Μετάφραση (έρχεται στο iOS 17.2): Αυτό επιτρέπει τη γρήγορη μετάφραση της ομιλίας μεταξύ δύο γλωσσών.

Με τη σειρά iPhone 16, η Apple στοχεύει να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του πλήκτρου Action μεταβαίνοντας το από μηχανικό σε capacitive τύπου πλήκτρο. Το επανασχεδιασμένο κουμπί Action, με την κωδική ονομασία Atlas, αναμένεται να λειτουργεί παρόμοια με το κουμπί Touch ID Home σε παλαιότερα μοντέλα iPhone ή το trackpad Force Touch σε πρόσφατα MacBook.

Εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το αναβαθμισμένο κουμπί Action θα ενσωματώνει έναν αισθητήρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στην πίεση, και "λειτουργία εναλλαγής αφής", οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Το νέο κουμπί "Capture", που σχεδιάζεται για τη σειρά iPhone 16, αναμένεται επίσης να προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα με το βελτιωμένο κουμπί Action.

Ακόμη και τα πρώτα σχέδια και πρωτότυπα του βασικού μοντέλου του iPhone 16 περιλάμβαναν ένα κουμπί Action. Το κουμπί Action ήταν ένα σταθερό χαρακτηριστικό σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και διαμορφώσεις του hardware.

Η Apple σύμφωνα με το Macrumors έχει επίσης δοκιμάσει διαφορετικά μεγέθη για το κουμπί Action. Ορισμένες διαμορφώσεις διέθεταν ένα κουμπί Action μεγαλύτερο από αυτό του iPhone 15 Pro, που έμοιαζε σε μέγεθος με τα πλήκτρα έντασης ήχου. Το κουμπί Action button έχει παρατηρηθεί σε πολλές πρωτότυπες μονάδες iPhone 16 και έχει αναφερθεί σε εσωτερικά έγγραφα που σχετίζονται με τις νέες συσκευές.

Τέλος το κουμπί Action αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του οικονομικότερου iPhone SE τέταρτης γενιάς, που φέρεται να κυκλοφορεί το 2025. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο αποκλειστικός διακόπτης σίγασης θα καταργηθεί σταδιακά από όλα τα μελλοντικά iPhone που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Αν και είναι απίθανο να αλλάξουν τα σχέδια της Apple, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες βασίζονται σε δεδομένα προπαραγωγής και μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το τελικό προϊόν, καθώς απέχουμε ακόμη αρκετούς μήνες από την οριστικοποίηση του τελικού hardware. 

  • Like 1