Όταν η «εγκοπή» (notch) έκανε το ντεμπούτο της με το λανσάρισμα του iPhone X, οι περισσότεροι χρήστες -και reviewers- ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τη συγκεκριμένη επιλογή της Apple, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχαν ενδεχομένως και καλύτερες λύσεις στο «στρατόπεδο του Android» όπως για παράδειγμα οι απλές… οπές.

Οι εποχές αλλάζουν όμως, και η Apple με το λανσάρισμα των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, εισήγαγε το «Dynamic Island», μία νέα αναδιαμορφωμένη οπή που αξιοποιεί το λογισμικό για να κάνει τον διαθέσιμο χώρο περισσότερο χρήσιμο.

Όπως είναι γνωστό, η Apple χρησιμοποιεί δύο οπές στα νέα iPhone 14 Pro και iPhone 13 Pro Max, μία οπή σε σχήμα «κάψουλας» και μία στρογγυλή οπή. Μεταξύ τους υπάρχει ένα κενό. Τα εικονοστοιχεία στη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ των δύο οπών είναι «μαύρα», καθώς η τεχνολογία OLED της οθόνης επιτρέπει στην Apple να τα απενεργοποιήσει -για να δώσει την αίσθηση της «συνέχειας»- ή να τα αξιοποιήσει όπως επιθυμεί.

Μαζί, οι δύο οπές σε συνδυασμό με το λογισμικό, αποτελούν το «Dynamic Island» μία περιοχή που διαστέλλεται και συστέλλεται γύρω από τις δύο οπές και εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες όπως την τρέχουσα αναπαραγωγή τραγουδιού, ειδοποιήσεις για κλήσεις, πόσο μακριά είναι μία διαδρομή με το αυτοκίνητο ή το ταξί κ.ά. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να αποκτήσετε μία καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητες του «Dynamic Island».

Η βασική χρήση της γραμμής κατάστασης μέχρι σήμερα -για τους χρήστες του iPhone- ήταν για να ελέγχουν το επίπεδο της μπαταρίας ή για να σύρουν προς τα κάτω το μενού των ειδοποιήσεων ή το κέντρο ελέγχου. Δεδομένου του σχήματος της εγκοπής στα μοντέλα iPhone πριν από την έλευση των iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, οι app developers δεν μπορούσαν να σχεδιάσουν πάνω από τα εικονίδια της μπαταρίας και του δικτύου για να εμφανίσουν κάποιο widget ή notification banner.

Με τη νέα σχεδίαση ωστόσο, υπάρχει πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης των άνω τμήματος της οθόνης καθώς η Apple διέθεσε APIs για τους developers ώστε να αξιοποιήσουν αυτό τη νέα μορφή γραφικού στοιχείου widget/notification/banner. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα CallKit ή Now Playing APIs ενδέχεται να μπορούν ήδη να αξιοποιήσουν το «Dynamic Island». Στο WorldWide Developer Conference (WWDC), η Apple ανακοίνωσε τα Live Activities, τα οποία είναι widgets που παρακολουθούν τη δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, όπως το σκορ ενός αθλητικού αγώνα. Ωστόσο, το Live Activities API -στο οποίο θα περιλαμβάνονται οδηγίες για την υιοθέτηση του Dynamic Island- θα διατεθεί αργότερα φέτος στα iOS 16 και XCode για τους developers. Επομένως, η ευρύτερη υιοθέτηση του Dynamic Island θα αργήσει λίγο ακόμα.

Πάντως η Apple δεν φαίνεται να έχει τελειοποιήσει ακόμα την εκτέλεση του χαρακτηριστικού. Για να επεκτείνετε το Dynamic Island, μπορείτε να αγγίξετε τις πλευρές της οπής. Από τεχνική άποψη, οι περιοχές γύρω από την οπή δεν είναι ευαίσθητες στην αφή, ωστόσο η Apple χρησιμοποιεί «touch heuristics» για να προσομοιώσει το άγγιγμα περιοχές γύρω από την οπή. Έτσι, ενδέχεται ορισμένες φορές να υπάρξουν και αστοχίες κατά τη χρήση.

Ένα απλό άγγιγμα θα ανοίξει απευθείας την εφαρμογή αντί να επεκτείνει το Dynamic Island γύρω από τις δύο οπές «παίρνοντας» τη μορφή ενός widget κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση. Για να ανοίξετε το widget, θα πρέπει να πατήσετε παρατεταμένα την σχήματος κάψουλας οπή. Για παράδειγμα, αν ακούτε ένα τραγούδι στο Apple Music και πατήσετε το Dynamic Island, θα ανοίξει την εφαρμογή αντί να επεκταθεί σε ένα widget που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε γρήγορα το κομμάτι ή να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου. Με το πέρασμα του χρόνου πάντως, τα πράγματα θα βελτιωθούν αναμφισβήτητα. Μάλιστα, η ύπαρξη του Dynamic Island πλέον στη σειρά iPhone αναμένεται να οδηγήσει πολλούς κατασκευαστές συσκευών Android να εμφανίσουν κάτι αντίστοιχο για να αξιοποιήσουν την περιοχή γύρω από τις οπές για τις κάμερες κ.λπ. Ήδη υπάρχουν πολλές ιδέες…

  • Thanks 1