Μετά από αρκετή αναμονή, η Apple ανακοίνωσε τα νέα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών, με τα τελευταία της τσιπ, τα M2 Pro και M2 Max.

Το μοντέλο με M2 Pro θα κυκλοφορήσει με επεξεργαστή 12 πυρήνων, GPU έως 19 πυρήνων και ενοποιημένη μνήμη έως 32 GB, ενώ το M2 Max περιλαμβάνει GPU σε εκδόσεις μέχρι 38 πυρήνες και υποστήριξη έως 96 GB ενοποιημένης μνήμης.

Το νέο MacBook Pro 14 ιντσών με M2 Pro ξεκινά από τα 1.999 δολάρια, ενώ το μοντέλο 16 ιντσών ξεκινά από τα 2.499 δολάρια. Και τα δύο είναι διαθέσιμα για online παραγγελία από σήμερα και θα αρχίσουν να αποστέλλονται και να εμφανίζονται στα καταστήματα της Apple στις 24 Ιανουαρίου. Μια ματιά σε ευρωπαικά Apple Stores, φανερώνει τιμή για το MacBook Pro των 14" από τα €2499 ενώ αυτή με M2 Max ξεκινά από τα €3099. Αντίστοιχα το αρχικό μοντέλο με M2 Max στις 14" κοστίζει €3799 ενώ στην περίπτωση του M2 Max ta €4249.

Η Apple αναφέρει ότι το M2 Pro έχει διπλάσιο αριθμό τρανζίστορ από αυτό που είχε το περσινό MacBook Pro των 13” με M2 SoC, αριθμός σχεδόν 20% μεγαλύτερος από αυτό του M1 Pro. Διαθέτει επίσης ενοποιημένο bandwidth μνήμης 200GB/s, διπλάσιο από αυτό που είναι διαθέσιμο στο «απλό» M2. Όλη αυτή η ισχύς αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις σε εφαρμογές όπως το Adobe Photoshop και το Xcode. Η Apple ισχυρίζεται ότι το MacBook Pro με M2 Pro «είναι σε θέση να επεξεργάζεται εικόνες στο Adobe Photoshop έως και 40% ταχύτερα από ό,τι με το M1 Pro και έως και 80% ταχύτερα από το MacBook Pro με επεξεργαστή Intel Core i9».

image.png.af0434c03e33bbdd2eed6d42e467e1de.png

Το M2 Max SoC διαθέτει την ίδια 12πύρηνη CPU με το M2 Pro, αλλά όπως ίσχυε και με το M1 Max, η Apple δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις δυνατότητες της GPU προκειμένο να υπάρξει διαφορά στις επιδόσεις. Η Apple ισχυρίζεται ότι το M2 Max είναι έως και 30% από το M1 Max στα γραφικά και προφανώς μπορεί να "εκτελέσει απαιτητικά προγράμματα γραφικών που τα ανταγωνιστικά συστήματα δεν μπορούν καν να εκτελέσουν".

Πέρα από τα νέα SoC, τα τελευταία μοντέλα MacBook Pro περιλαμβάνουν τώρα Wi-Fi 6E και ένα "πιο εξελιγμένο HDMI" (πιθανότατα HDMI 2.1) που υποστηρίζει οθόνες 8K έως 60Hz και οθόνες 4K έως 240Hz.

Η Apple δεν πραγματοποίησε παρουσίαση για τα νέα μοντέλα MacBook M2 Pro και Max, όμως αν και δε το συνηθίζει, δημοσίευσε ένα βίντεο 19 λεπτών στο YouTube που είναι πρακτικά το ίδιο πράγμα. Αν και στο βίντεο δεν εμφανίζεται ο CEO της Apple Tim Cook, αυτό έχει γυριστεί στα κεντρικά γραφεία του Apple Park και συμμετέχουν αρκετοί μηχανικοί της Apple. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση - η οποία περιλαμβάνει και το νέο M2 Mac Mini, στο παρακάτω βίντεο.

Τα νέα MacBook M2 Pro και M2 Max αντικαθιστούν μοντέλα που κυκλοφορούν από τα τέλη του 2021. Αν και εξακολουθούν να θεωρούνται εξαιρετικές αγορές, βλέπουμε ότι η Apple είναι πρόθυμη να αναβαθμίζει τις προτάσεις της στους επεξεργαστές που τοποθετεί εντός των υπολογιστών της, σε τακτικό ρυθμό.

Η τελευταία γενιά MacBook Pro της Apple προσφερόταν με τα M1 Pro και M1 Max chipsets, τα οποία είχαν ως ανώτερη πρόταση 10πύρηνο επεξεργαστή, GPU 32 πυρήνων και μια Neural Engine 16 πυρήνων, με υποστήριξη 64 GB μνήμης και ενός SSD 8 TB.image.png.704377bd507b84fb446fa0d2495a1b7b.png

M2 Max chip

Όταν η Apple παρουσίασε το M2 SoC επόμενης γενιάς, το έκανε χωρίς να ενημερώσει τα MacBook Pro 14 και 16 ιντσών, τοποθετώντας το στο MacBook Air και το MacBook Pro 13 που αφορρούν τη χαμηλότερη κατηγορία. Τα τσιπ σε αυτούς τους φορητούς υπολογιστές περιείχαν ενημερωμένους πυρήνες απόδοσης και αποδοτικότητας, περισσότερη κρυφή μνήμη, αυξημένο εύρος ζώνης μνήμης και χρησιμοποιούσαν 25% περισσότερα τρανζίστορ από το M1.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην αγορά για αρκετό καιρό, τα μοντέλα με M1 Pro και Max εξακολουθούσαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα ενημερωμένα μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας σε συγκριτικές δοκιμές. Φυσικά, αυτό δεν εμπόδισε τον κόσμο να είναι περίεργος για το πώς θα είναι τα high-end chips με την τελευταία αρχιτεκτονική της Apple - όταν παρουσίασε το M2. Η Apple δήλωσε ότι οι νέες της προτάσεις φέρνουν 18% ταχύτερη CPU και 35% ταχύτερη GPU σε σύγκριση με το αρχικό M1. 

Σύμφωνα με τον επίσημο διανομέα των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα, την iSquare, τα νέα MacBook Pro και Mac mini θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε Ελλάδα και Κύπρο.

  • Like 9
  • Thanks 2