Σύμφωνα με μία αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που περιγράφει τα οφέλη του Face ID και πως πρόκειται να ενσωματωθεί σε φορητούς υπολογιστές, η Apple φαίνεται πως εργάζεται για να φέρει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στους υπολογιστές MacBook, κάτι που βεβαίως θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια τους.

Στην αίτηση, η Apple εξηγεί ότι οι υπολογιστές σήμερα είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν και να διαχειριστούν πολλούς, διαφορετικούς τύπους εργασιών, που μπορεί να περιλαμβάνουν την αποθήκευση, τη διαχείριση και την αποστολή ευαίσθητων πληροφοριών, που δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια.

Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να ενσωματωθεί κάποιας μορφής σύστημα ταυτοποίησης -όπως το Face ID- το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα των μέτρων ασφαλείας. Η Apple επισημαίνει πάντως στην αίτηση ότι οι υπολογιστές MacBook συνήθως είναι πολύ λεπτοί, πράγμα που σημαίνει ότι η λύση Face ID πρέπει να είναι «συμπαγής... και χωρίς να θυσιάζει την ακρίβεια ή την αναγνώριση του χρήστη». Για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατόν, η Apple προτείνει μια «μονάδα αναγνώρισης μοτίβων φωτός» που αποτελείται από έναν προβολέα φωτός και έναν αισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύσει το φως που αντανακλάται, για παράδειγμα από το πρόσωπο του χρήστη». Θα υπάρχει επίσης και ένας αισθητήρας που θα είναι ικανός -με το κατάλληλο λογισμικό- να κρίνει αν το μοτίβο του ανακλώμενου φωτός ταιριάζει με το αρχικό μοτίβο. Με άλλα λόγια, αν ο χρήστης είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι, θα μπορεί να περάσει από τον έλεγχο Face ID όπως συμβαίνει και στις συσκευές iPhone.

FaceID_2.jpg

Λογικά, η Apple προσανατολίζεται να ενσωματώσει το Face ID στην εγκοπή των υπολογιστών MacBook. Τα τελευταία MacBook έχουν τις εμπρόσθιες κάμερες τους σε μια εγκοπή αντί να κρύβονται κάτω από την οθόνη, όπως εξηγεί μία άλλη πρόσφατη αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας/ πατέντα της Apple. Η τελευταία ωστόσο περίπτωση είναι αρκετά πιο περίπλοκη, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κάνει την εμφάνιση της σε μελλοντικούς υπολογιστές MacBook. Προς το παρόν, η εγκοπή είναι ο πλέον βολικός τρόπος για να «κρυφτεί» το σύνολο των αισθητήρων του Face ID.

FaceID_3.jpg

Σύμφωνα με την Apple, πέρα από την αναγνώριση και τον έλεγχο ταυτότητας των χρηστών, το σύστημά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την «καταγραφή χειρονομιών και εκφράσεων του προσώπου». Στο παρελθόν, μία άλλη αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Apple εξηγούσε πως ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί χειρονομίες για τον έλεγχο του FaceTime -κάτι που υλοποιήθηκε στο macOS Sonoma λίγο αργότερα. Παρόλα αυτά, η ενσωμάτωση του Face ID και ενός συστήματος χειρονομιών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες εφαρμογές. 

  • Like 2
  • Sad 1