Η δημοφιλής υπηρεσία streaming Netflix σχεδιάζει να βάλει τέλος στην κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Μέσα στη χρονιά, υπήρξαν διάφορες φήμες αλλά και επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το τέλος της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης και το Netflix διερευνούσε μεθόδους για την πάταξή της, όμως οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν επίσημα σε ισχύ το επόμενο έτος.

Το Netflix γνωρίζει εδώ και καιρό ότι η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τα κέρδη του, αλλά η άνοδος των συνδρομών το 2020 επέτρεψε στην εταιρεία να μην ασχοληθεί με την αντιμετώπισή του. Με τα έσοδα να πέφτουν φέτος και την πρώτη απώλεια συνδρομητών του Netflix εδώ και 10 χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix, Reed Hastings, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο είχε αναβάλλει για πολύ καιρό.

Ξεκινώντας από το 2023, το Netflix σχεδιάζει να ζητάει από τους ανθρώπους που μοιράζονται λογαριασμούς με άλλους εκτός του νοικοκυριού τους, να καταβάλλουν σχετικό αντίτιμο. Το Netflix έχει δοκιμάσει πρόσθετες πληρωμές για την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, χρεώνοντας περίπου 3 δολάρια επιπλέον ανά χρήστη. Σε αυτές τις χώρες, ο κύριος κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να παρέχει έναν κωδικό επαλήθευσης σε όποιον εκτός του νοικοκυριού θέλει να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό, με το Netflix να ζητά επανειλημμένα τον κωδικό μέχρι να καταβληθεί ένα μηνιαίο τέλος για την προσθήκη συνδρομητών εκτός νοικοκυριού.

Μια παρόμοια τακτική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Netflix να χρεώνει ενδεχομένως λίγο κάτω από το κόστος του συνδρομητικού πακέτου με διαφημίσεις, το οποίο κοστίζει 6,99 δολάρια. Αναμενόμενα, αυτό που θέλει το Netflix, είναι όσοι χρησιμοποιούν κοινόχρηστο κωδικό πρόσβασης, να προχωρήσουν στην εγγραφή δικής τους συνδρομής.

Το Netflix θα επιβάλει τους κανόνες κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης προχωρόντας σε έλεγχο IP διευθύνσεων, αναγνωριστικών συσκευών (device ID) αλλά και της  δραστηριότητας ενός λογαριασμού. Για να μην δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις με τους συνδρομητές του, το Netflix μπορεί να καταργήσει σταδιακά την κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης αντί να την τερματίσει άμεσα. Μια μέθοδος που φέρεται να εξέτασε το Netflix ήταν η προσθήκη pay-per-view περιεχομένου, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τους χρήστες να μην θέλουν να μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους με άτομα που μπορεί να νοικιάσουν περιεχόμενο, όμως τελικά το Netflix αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Οι όροι παροχής υπηρεσιών του Netflix δεν επέτρεπαν ποτέ την κοινή χρήση από διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά το Netflix έχει κάνει τα στραβά μάτια για τόσο πολύ καιρό, που η νέα πολιτική πρόσβασης στο λογαριασμό σε φίλους και συγγενείς θα μπορούσε να “αναστατώσει” ορισμένους από τους συνδρομητές του. Υπολογίζεται ότι 222 εκατομμύρια νοικοκυριά που πληρώνουν κανονικά τη συνδρομή τους, μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης με επιπλέον 100 εκατομμύρια νοικοκυριά που το Netflix θέλει να εκμεταλλευτεί οικονομικά.

Η τιμολόγηση στα συνδρομητικά προγράμματα της υπηρεσίας περιλαμβάνει την παρακολούθηση σε πολλαπλές υποστηριζόμενες συσκευές, αλλά και την ανάλυση του streaming, όμως το Netflix δεν επιθυμεί πολλαπλούς θεατές να παρακολουθούν το πρόγραμμά του εκτός του ίδιου νοικοκυριού. Το premium πακέτο του Netflix, για παράδειγμα, επιτρέπει το stream με ανάλυση Ultra HD 4K καθώς και την υποστήριξη παρακολούθησης ταυτόχρονα σε τέσσερις υποστηριζόμενες συσκευές, όπως iPhones, iPads, Android smartphones, PC και Mac, εφόσον οι συσκευές αυτές ανήκουν σε άτομα του ίδιου νοικοκυριού.

Εκτός από την ενίσχυση των εσόδων με την εξάλειψη της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, το Netflix λάνσαρε πρόσφατα μια πιο προσιτή οικονομική συνδρομή η οποία εμφανίζει διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του περιεχομένου. Αυτή έχει κάνει την εμφάνισή της αρχικά σε 12 χώρες αρχικά με κόστος €4,99 και με HD ανάλυση.
 

  • Thanks 1
  • Confused 1