Νέο τρόπο δοκιμάζει το Netflix για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της κοινής χρήσης μιας συνδρομής του, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοφιλής video streaming υπηρεσία.

Η νέα δοκιμή του Netflix πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες χώρες και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Netflix έχει προχωρήσει σε δημοσίευση άρθρου στο επίσημο blog που αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες για το πως δουλεύει το νέο σύστημα, κάτι που ίσως δηλώνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην ευρύτερη υιοθέτηση της πολιτικής αυτής. Το άρθρο αναφέρει ότι κατά τη δοκιμαστική περίοδο, το Netflix θα προτρέπει τους χρήστες να πληρώσουν ένα πρόσθετο τέλος εάν χρησιμοποιούν το λογαριασμό τους σε μια τηλεόραση ή μια συσκευή που συνδέεται με τηλεόραση σε τοποθεσία εκτός του κύριου νοικοκυριού τους και για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Κάθε επιπλέον σπίτι θα κοστίζει επιπλέον 219 πέσος το μήνα, ανά σπίτι στην Αργεντινή (1,17 δολάρια ΗΠΑ) και 2,99 δολάρια στις υπόλοιπες χώρες.

Σύμφωνα με το Netflix, στις περιοχές που διεξάγονται οι δοκιμές, κάθε λογαριασμός συνδρομητή αντιστοιχεί σε ένα κύριο "σπίτι", όπου απ' αυτό μπορεί να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία όλες οι συσκευές που περιλαμβάνονται σ' αυτό.  Αν ο κάτοχος του λογαριασμού ταξιδέψει, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Netflix σε φορητούς υπολογιστές και κινητές συσκευές, χωρίς να χρειάζεται κάτι πρόσθετο. Η δοκιμή επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν επιπλέον "σπίτια", τα οποία επιλέγουν να προσθέσουν ή να παραλείψουν για να χρησιμοποιούν την υπηρεσία σε άλλες τηλεοράσεις.

Η σελίδα υποστήριξης εξηγεί τη διαδικασία:

Προσθέστε ένα επιπλέον σπίτι

Από τις 22 Αυγούστου 2022, όταν συνδέεστε στο Netflix σε μια τηλεόραση εκτός του σπιτιού σας, θα δείτε την επιλογή να προσθέσετε το επιπλέον σπίτι με επιπλέον χρέωση ανά μήνα.

Εάν θα χρησιμοποιήσετε αυτή την τηλεόραση μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορείτε να παρακολουθήσετε Netflix για έως και 2 εβδομάδες χωρίς επιπλέον χρέωση, εφόσον ο λογαριασμός σας δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε αυτή την τοποθεσία. Μετά από αυτό το διάστημα, η τηλεόραση θα μπλοκαριστεί, εκτός αν προσθέσετε την επιπλέον κατοικία.

image.gif.9a339d8f0b2ff90585903951a4af5537.gif

Η σελίδα υποστήριξης κάνει πιο σαφή αναφορά πως το Netflix καθορίζει το "σπίτι", το οποίο ορίζεται ως "μια φυσική τοποθεσία - όπως το σπίτι σας - όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Netflix σας σε οποιαδήποτε συσκευή σας".

Πιο κάτω στη σελίδα, εξηγείται τι κάνει το Netflix για να ανιχνεύσει τη χρήση σε διαφορετικό "σπίτι".

Πώς το Netflix ανιχνεύει τα σπίτια

Χρησιμοποιούμε πληροφορίες όπως διευθύνσεις IP, αναγνωριστικά συσκευών και δραστηριότητα λογαριασμού.

Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή εντός του σπιτιού που έχετε δηλώσει ως “κύριο” και εξακολουθείτε να βλέπετε ένα μήνυμα που λέει ότι πάρα πολλά σπίτια χρησιμοποιούν το λογαριασμό σας, μπορείτε αρχικά να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι συνδεδεμένη στην ίδια ευρυζωνική σύνδεση με τις άλλες συσκευές του σπιτιού. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν είναι συνδεδεμένη σε VPN, proxy ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Το Netflix εξηγεί ότι η χρήση του Netflix σε μια τηλεόραση εκτός του σπιτιού σας, ενώ "ταξιδεύετε", είναι επιλέξιμη χωρίς επιπλέον χρέωση για έως και δύο εβδομάδες, «εφόσον ο λογαριασμός σας δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στην εν λόγω τοποθεσία. Αυτό επιτρέπεται μία φορά ανά τοποθεσία ανά έτος».

Σε αυτές τις χώρες, το Netflix εργάζεται επίσης πάνω σε μια λειτουργία που θα σας επιτρέπει να παρακολουθείτε από που χρησιμοποιείται ο λογαριασμός σας και να περιορίζετε την πρόσβαση. Αν είστε στο πρόγραμμα Basic, μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον σπίτι, αν είστε στο πρόγραμμα Standard, μπορείτε να προσθέσετε έως και δύο και στο Premium, μπορείτε να προσθέσετε έως και τρία.

«Είναι υπέροχο που οι συνδρομητές μας, αγαπούν τόσο πολύ τις ταινίες και τις τηλεοπτικές εκπομπές του Netflix που θέλουν να τις μοιραστούν ευρύτερα», δήλωσε ο Chengyi Long, διευθυντής καινοτομίας προϊόντων του Netflix. «Όμως η σημερινή ευρεία κοινή χρήση λογαριασμών μεταξύ νοικοκυριών υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη ικανότητά μας να επενδύουμε και να βελτιώνουμε την υπηρεσία μας».

Η τελευταία κίνηση του Netflix έρχεται ως συνέχεια άλλων προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Συγκεκριμένα το Μάρτιο, η υπηρεσία ξεκίνησε να δοκιμάζει σε τρεις χώρες, (τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα και το Περού) έναν πιο «απλό» τρόπο καταπολέμησης του φαινομένου του διαμοιρασμού ενός λογαριασμού, χρεώνοντας ένα επιπλέον ποσό για όσους έβλεπαν το περιεχόμενό του εκτός του κεντρικού νοικοκυριού. Στις αρχές καλοκαιριού μάθαμε ότι οι δοκιμές αυτές δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στους συνδρομητές αφού δεν ήταν ξεκάθαρο σε πολλές περιπτώσεις τι ίσχυε.

  • Confused 1