Η αλλαγή του σχετικού κανονισμού αναθέρμανε τη διαμάχη για το αν έχουν θέση οι παραγωγές του Netflix στο φεστιβάλ των Καννών.

Φέτος, για πρώτη φορά, δύο ταινίες του Netflix συμπεριλαμβάνονται στις υποψηφιότητες για τον Χρυσό Φοίνικα. Από την επόμενη χρονιά, ωστόσο, τα φιλμ θα πρέπει να προβληθούν σε γαλλικά σινεμά, για να πάρουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

 

Οι φετινές υποψηφιότητες είναι το Okja με την ilda Swinton και το The Meyerowitz Stories με τους Emma Thompson και Ben Stiller. Στην κριτική επιτροπή, συγκαταλέγεται ο Ισπανός σκηνοθέτης Pedro Almodovar και ο Αμερικανός ηθοποιός Will Smith.

 

Ο Almodovar υπεραμύνθηκε της αλλαγής, σημειώνοντας πως οι ταινίες θα πρέπει να προβάλλονται πρώτα στη μεγάλη οθόνη. “Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαι ανοικτός ή δεν επικροτώ τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που μα προσφέρουν. Όσο όμως βρίσκομαι εν ζωή, θα μάχομαι για το ένα πράγμα που η νέα γενιά δεν έχει αντιληφθεί – την ύπνωση της μεγάλης οθόνης στον θεατή”.

 

Από τη μεριά του Will Smith, ο οποίος έχει στα σκαριά μία ταινία σε συνεργασία με την υπηρεσία streaming, εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας πως τα παιδιά του πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα στον κινηματογράφο, ενώ βλέπουν παράλληλα ταινίες στο Netflix.

 

“Υπάρχει μικρή επικάλυψη ανάμεσα στις ταινίες που παρακολουθούν στον κινηματογράφο και σε ό,τι βλέπουν στο Netflix”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι “δύο διαφορετικές μορφές ψυχαγωγίας”.

 

Link.png Site: BBC