Η Warner Bros. και η New Line επιστρέφουν στη Μέση Γη, με το στούντιο να συνάπτει συμφωνία που θα του επιτρέψει να αναπτύξει περισσότερες ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Η πολυετής συμφωνία με τους κατόχους των δικαιωμάτων Embracer Group AB επιτρέπει στη Warner να αναπτύξει ταινίες βασισμένες στα βιβλία του J.R.R. Tolkien "Lord of the Rings" και "The Hobbit". Η Embracer Group, η σουηδική εταιρεία παιχνιδιών, απέκτησε τα δικαιώματα για την παραγωγή ταινιών, παιχνιδιών, εμπορευμάτων, θεματικών πάρκων και ζωντανών παραγωγών του LOTR, όταν αγόρασε πέρυσι την εταιρεία Middle-earth Enterprises που κατείχε τα σχετικά δικαιώματα.

Η κίνηση αυτή, που γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Warner Bros. Discovery, έρχεται καθώς ο διευθύνων σύμβουλος David Zaslav προσπαθεί να διαβεβαιώσει τη Wall Street ότι η Warner βλέπει «θερμά» το παιχνίδι των franchise, ανατρέχοντας στις ένδοξες μέρες της δεκαετίας του 2000, όταν το στούντιο σημείωνε τεράστια επιτυχία με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τον Χάρι Πότερ και την τριλογία του Batman του Christopher Nolan. Τον Νοέμβριο, ο Zaslav δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει μια συμφωνία με τη συγγραφέα J.K. Rowling για περισσότερο Harry Potter και αρχικά έφερε στο προσκήνιο την ιδέα της επιστροφής του Lord of the Rings.

Ο Πίτερ Τζάκσον σκηνοθέτησε την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, που κυκλοφόρησε το διάστη,α 2001-03. Η σειρά απέφερε συνολικά 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο box office, με την ταινία "Η επιστροφή του βασιλιά" του 2003 να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Τζάκσον επέστρεψε για να σκηνοθετήσει την τριλογία The Hobbit (2012-14). Η New Line είχε ήδη την ταινία κινουμένων σχεδίων The War of the Rohirrim στο ημερολόγιο των κυκλοφοριών της για το 2024.

Σε δήλωσή τους, ο Τζάκσον και οι συνεργάτες του στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Φραν Γουόλς και Φιλίππα Μπόιενς σημείωσαν ότι ήταν ενήμεροι για την τελευταία εξέλιξη. Το τρίο δήλωσε: «Η Warner Bros. και η Embracer μας κρατούσαν ενήμερους σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Ανυπομονούμε να μιλήσουμε μαζί τους περαιτέρω για να ακούσουμε το όραμά τους για το franchise που κινείται προς το μέλλον». Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζάκσον είχε σημειώσει στο παρελθόν ότι η Amazon του ζήτησε να συμμετάσχει στην τηλεοπτική σειρά "Lord of the Rings", χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Τα δικαιώματα στα έργα του Τόλκιν πάντα συνοδευόντουσαν από προβλήματα, με χαρακτηριστική τη νομική διαμάχη μεταξύ της Warner και των κληρονόμων του Τόλκιν η οποία κράτησε για χρόνια προτού διευθετηθεί το 2017. Ήδη πάντως αρκετοί φίλοι των βιβλίων εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ανακοίνωση με δεδομένο ότι η Amazon κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, με το "Rings of Power " να κάνει πέρυσι το ντεμπούτο του με ανάμεικτες κριτικές. Ένα ερώτημα που θα αντιμετωπίσει η νέα σειρά ταινιών είναι πώς θα πείσει το κοινό να επισκεφθεί τον κινηματογράφο, αν μπορεί να δει το LOTR από τον καναπέ του σπιτιού του. Μια μεγάλη διαφορά εδώ είναι ότι το Amazon επικεντρώνεται στη Δεύτερη Εποχή, χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα των ταινιών. Τα δικαιώματα των ταινιών έχουν επικεντρωθεί στην Τρίτη Εποχή, όταν συνέβησαν τα πιο γνωστά γεγονότα και έζησαν οι πιο αγαπημένοι χαρακτήρες. Είναι πιθανό ότι η Warner θα μπορούσε τώρα να επικεντρωθεί σε νέες ιστορίες με επίκεντρο τα μεγάλα όπλα του Τόλκιν, όπως τον Γκάνταλφ, τον Μπίλμπο και τον Άραγκορν.

Και, φυσικά, όσο κι αν οι νέες ταινίες παρουσιάζουν ευκαιρίες για μεγάλες αλλαγές στο franchise, θα βρεθούν υπό τον έλεγχο των θαυμαστών, όπως ακριβώς συνέβη και με την τηλεοπτική σειρά. Σε δήλωσή τους, όσοι εργάζονται πάνω στα έργα αναγνωρίζουν το δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.

«Καταλαβαίνουμε πόσο αγαπητά είναι αυτά τα έργα και σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας στη New Line Cinema και τη Warner Bros. Pictures, σκοπεύουμε να τιμήσουμε το παρελθόν, να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να τηρήσουμε το ισχυρότερο επίπεδο ποιότητας και αξιών αυτής της παραγωγής», δήλωσε ο Lee Guinchard, διευθύνων σύμβουλος της Freemode, η οποία αποτελεί μέρος της Embracer.

Και τα κινηματογραφικά αφεντικά της Warner Bros. Michael De Luca και Pamela Abdy έδωσαν το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρονται για μια επανάληψη όσων έχει ήδη κάνει ο Τζάκσον, αναφέροντας στη δική τους δήλωση: «Είκοσι χρόνια πριν, η New Line έκανε κάτι πρωτοφανές για να μεταφέρει τις απίστευτες ιστορίες, τους χαρακτήρες και τον κόσμο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στη μεγάλη οθόνη. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά ταινιών-ορόσημο που αγκαλιάστηκε από γενιές θαυμαστών.  Όμως, παρ' όλη την έκταση και τη λεπτομέρεια που με αγάπη συγκεντρώθηκε στις δύο τριλογίες, το τεράστιο, πολύπλοκο και εκθαμβωτικό σύμπαν που ονειρεύτηκε ο J.R.R. Tolkien παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο στον κινηματογράφο. Η ευκαιρία να προσκαλέσουμε τους θαυμαστές βαθύτερα στον κινηματογραφικό κόσμο της Μέσης Γης είναι τιμή και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τις Middle-earth Enterprises και την Embracer σε αυτή την περιπέτεια».

  • Like 6
  • Thanks 3
  • Sad 4